PUKLA LJUBAV VUČIĆA I DODIKA? 'Predsjednik svih Srba' Dodika je jednim potezom bocnuo 'u oko'

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Darko Vojinović

Autor: Dnevno.hr

Imenovanje napadača Adama Šukala za novog savjetnika za regionalna pitanja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nametnulo je pitanje je li to novo guranje ‘prsta u oko’ Milorad Dodikpredsjedniku Republike Srpske.

Naime, Šukalo je uhićen uoči izbora u RS-u zbog sumnje da je kupovao glasove i pomagao oporbenom Dodiku, odnosno svom protukandidatu na izborima. Jelena Trivić.

Imenovanje Šukala tako bi moglo biti samo posljednji čin u zahlađenju odnosa Dodika i Vučića, koji su od jeseni imali nekoliko sukoba i trvenja i ozbiljno doveli u pitanje nekadašnju dobru suradnju, piše Nova.rs.

Naime, mediji su tvrdili da je uhićenje Šukala, koji je s rukometašem Vladimir Mandić uhićen zbog navodne kupovine glasova, čime Dodikove osobne osvete Vučiću. Mediji iz Bosne i Hercegovine protumačili su to kao svojevrsnu poruku lidera SNSD-a vlastima u Srbiji, čime je opozicija u RS-u dobila priliku da u završnici kampanje govori protiv Dodika.

Već tada se postavilo pitanje jesu li odnosi dvojice lidera narušeni i da Dodik možda više nije Vučićev omiljeni političar u Republici Srpskoj.

Prve naznake da je pukla ljubav

Prvi znaci razmimoilaženja između Vučića i Dodika pojavili su se kada su iz Srbije stigle poruke da je Vučić ‘predsjednik svih Srba’, čime je Dodik neizravno stavljen u podređen položaj. Početne odnose pogoršala je ruska invazija na Ukrajinu, a Dodik je otvoreno stao na stranu ruskog predsjednika. Vladimir Putina Vučić se od toga nastojao ograditi.

Naime, prema izvorima iz SNS-a, Vučić je u razgovorima s predstavnicima EU-a u više navrata kritizirao Dodikovo ponašanje i bliskost s Putinom, smatrajući da ugrožava i poziciju Srbije.

Da bi nekako smanjio Dodikov utjecaj, Vučić je stranačku logistiku prepustio oporbi u RS-u, među kojima je i spomenuti Šukal. Dodiku se to nikako nije svidjelo, a nagađa se da je upravo zbog toga Šukalo uhićen, iako nije saslušan pred tužiteljstvom.

Nadalje, iako su prethodno bili na brojnim događanjima u Srbiji i RS-u, Vučić nije otišao na proslavu Dana Republike Srpske, održanu 9. siječnja. Upravo je poslao izaslanstvo predvođeno ministarstvom vanjskih poslova i predsjednikom Sabora.

Kako Nova.rs doznaje, Vučić nije došao jer je Dodik dijelio odlikovanja, a jedno je pripalo Vladimiru Putinu, a Vučić se nije želio staviti u taj kontekst. Ocijenio je da je bolje preskočiti taj događaj jer bi mogao imati negativne posljedice po Srbiju i njen položaj u međunarodnoj zajednici. Osim Vučića, tamo nije bilo čak ni patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. Zašto? Ne zna se.

Politolog: Realnog sukoba još uvijek nema

Politolog iz Banje Luke Vojislav Savić podsjeća da Aleksandar Vučić nije bio ni na jednoj proslavi Dana Republike Srpske.

“Mislim da je to povezano s njegovim balansiranjem odnosa s Bruxellesom i njegovom željom da se nametne kao neformalni balkanski vođa, tako da se ne želi zamjeriti.” Vučić je, podsjetimo, na početku kampanje bio na otvaranju radova na autoputu Bijeljina-Beograd, gdje je bio s Dodikom. Mislim da je taj odnos izrazito slojevit, zbog čega se ne podliježe pojednostavljenim teorijama”, smatra politolog koji ističe da je imenovanje Šukala više stvar unutarnjih odnosa u SNS-u.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr