Plenković komentirao stanje s bankama u Europi i bi li uhitio Putina da dođe u Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu u Bruxellesu nakon dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika.


Glavne teme samita u Bruxellesu bile su daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva, posebno u odnosu na Sjedinjene Države i Kinu, te unutarnje tržište i pitanja energije i migracija.

Premijer Andrej Plenković na početku je istaknuo kako su još jednom pokazali svoju privrženost i solidarnost s Ukrajinom u svim aspektima.

“Razgovarali smo io temama upravljanja gospodarstvom, konkurentnošću i energetskom situacijom, gdje sve ono što se događa zadnje tri godine u kontekstu koronakrize, energetske krize, prehrambene krize, inflatornog pritiska u biti zahtijeva veću koordinaciju. ekonomske politike zemalja članica“, naglasio je.

Što se tiče pitanja migracija,Plenković je rekao da je to tema koja jako opterećuje pojedine članice te će EK iz europskog proračuna pripremiti dodatna sredstva za države koje čuvaju vanjsku granicu Unije.

Jedna od tema bila je što se dogodilo s velikim bankama u Americi i Švicarskoj te je naglasio da je nakon toga Europska unija velike financijske krize 2008. godine. naučila lekciju.

Financijski kapitalizam je uređen, napravio smo cjelokupnu arhitekturu institucija koje tu kontroliraju bankarski sustav, rade na jačanju bankovne unije, ali i omogućuju sve kontrolne mehanizme da se spriječi nova destabilizacija, rekao je premijer.

Naglasio je da su europske banke, njih 2200, likvidne, dobro kapitalizirane i imaju jasan i čvrst sustav očuvanja depozita. Mehanizam je dobar, čitava arhitektura bolje je posložena prije 2008. i velike krize te suojačani mehanizmi.

Na pitanje što bi Hrvatska napravila i bi li se ispoštovala uhićenje ruskog predsjednika Vladimir Putin da dođe u našu zemlju, naglasio je da njegov posjet nije realan te da ne vjeruje da će se Putin uskoro zaputiti u zemlje koje su članice Rimskog statuta, a Hrvatska je to već više od dvadeset godina.

Naglasio je da je donesen zakon o suradnji s kaznenim sudom te da bi odmah djelovala i hrvatska policija i sudovi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr