Samsung OLED S95C je vodeći model koji donosi najbolje od OLED i Quantum Dot tehnologije

SPECIFIKACIJE – Samsung OLED S95C
Zaslon 65 QD OLED/ 4K (3840 x 2160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+, HDR 10, HLG)
Priključci 4x HDMI 2.1, 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2
Procesor Neuralni kvantni procesor 4K
Softver Tizen 7

I dok svaka TV tehnologija ima svoje prednosti, a Samsung se godinama oslanjao na klasične LED modele s Quantum Dot tehnologijom koja je poboljšala prikaz boja i omogućila visoku svjetlinu, OLED paneli s druge strane nude nevjerojatan kontrast i crni prikaz. Nakon mnogo godina izbjegavanja OLED televizora, Samsung je 2022. predstavio svoj OLED model S95B, prethodnika nove linije. Posebnost Samsungove OLEDA je miješanje svih prednosti koje donose ovi paneli s tehnologijom Quantum Dot.

To se očituje u daljnjem fenomenalnom prikazu crne boje, jer ponovimo, OLED nema pozadinsko osvjetljenje iu stanju je upaliti i ugasiti svaki piksel. Posljedično, OLED televizori imaju ogroman kontrast. Kada se tome doda Quantum Dot sloj nano čestica, omogućuje se visoka svjetlina panela koja ide do 900 cd/m², a uz vršnu svjetlinu opciju i više od 1000 što je odličan rezultat za OLED panel. Postignuta svjetlina omogućuje i puno bolji prikaz HDR sadržaja koji će uz visoki kontrast i visoku svjetlinu doći do više izražaja. OLED paneli već u startu imaju kvalitetan prikaz boja, a Quantum Dot stavlja se na još višu razinu. Samsung među promotivnim materijalima među ostalima ističe upravo prikaz boja čiju je kvalitetu verificirao Pantone. Zanimljivo je da su podržani svi HDR standardi bez Dolby Vision.

OLED omogućuje iznimno tanke panele, a Samsung je to dodatno omogućio sa svojim One Connect Box dodatkom u kojem se nalazi hardver i sučelja
OLED omogućuje iznimno tanke panele, a Samsung je to dodatno omogućio sa svojim One Connect Box dodatkom u kojem se nalazi hardver i sučelja

Za obradu slika brine dobro poznati Samsungov Neural Quantum 4K procesor koji je odgovoran za upscale slike do 4K rezolucije. Još jedna značajka OLED zaslona je fenomenalna vidljivost i iz najvećeg kuta pa će i oni koji nisu centralno smješteni naspram televizora moći uživati ​​u slici.

Još jedno područje u kojem se S95C ističe da su igračke opcije. Televizor je opremljen s čak četiri HDMI 2.1 sučelja, a uz to ima izuzetno niski ulazno kašnjenje, ekran podržava 144 Hz osvježavanje te AMD FreeSync i Nvidia G-Sync. Za konzolaše su podržani Automatski način niske latencije i promjenjivi brzina osvježavanjatako da nećete morati prelaziti na način rada televizora za nisko kašnjenje signala.

Dizajnom je Samsung S95C iskoristio tankoću OLED panela koji nema pozadinsko osvjetljenje, a uz pomoć One Connect Boxa ostvario je da cijelo kućište ostane tanko, dok je sav hardver i sučelja televizora outsourcao u svoju poznatu kutiju.

Obrada slika i svi priključci smješteni su u poznati One Connect Box.  Uz tri USB porta vrijedi izdvojiti četiri HDMI 2.1 sučelja
Obrada slika i svi priključci smješteni su u poznati One Connect Box. Uz tri USB porta vrijedi izdvojiti četiri HDMI 2.1 sučelja

Samsung se potrudio unaprijediti i audio iskustvo na ovom modelu na način da je nadogradio 4.2.2 sustav zvučnika uz podršku za Dolby Atmos i OTS+ (napredno praćenje objekta). Izlazna snaga audio sustava je 70W i osigurat će dovoljno glasnu zvučnu sliku. Ovaj model podržava Q-Symphony 3.0 odnosno tehnologiju usklađivanja zvučnika na televizoru s vanjskim jedinicama poput soundbara Q ili S serije.

Kao i ostatak Samsungove ponude, S95C dolazi s Tizen 7 operativnim sustavom koji podržava većinu popularnih aplikacija za streaming poput Netflixa, Disney+ i Amazon Prime Videa. Podržan je i Apple AirPlay 2 te druge mogućnosti strujanja, a moguće je kontrolirati uređaj glasom putem Amazon Alexe ili Samsung Bixby asistenta. Nije podržan i Google asistent.

Izuzetno tanak i ekskluzivno izrađen televizor dolazi u tri veličine. Počinje s 55, ima model od 65 i najveći uređaj od 77 inča. Srednja opcija od 65” navedena je na Samsungovim stranicama s cijenom od 1800 dolara, s time da je početna cijena bila 2999. Uređaj još nije stigao na hrvatsko tržište, ali je u dolasku. Kao informativnu cijenu navest ćemo da prethodnik ovog modela košta oko 1800 eura, pri čemu je to cijena nakon ciklusa od godinu dana, pa bi prva cijena trebala biti i viša.

S obzirom da se radi o premium modelu s vrlo svijetlim OLED panelom, naprednom podrškom za igranje, kvalitetnim upscale mogućnostima i dodatnim ulaganjem u zvučne opcije, ovaj model pretendira na ukupni vrh najpovoljnijih televizora na tržištu, pa u isto vrijeme opravdava visoku cijenu.

Više o temiIzvor:Bug.hr