Bivši ruski zapovijednik otkrio što čeka Putina izgubi li rat: Nijedan mogući scenariji ne ide mu u prilog

Igor Girkin, bivši ruski zapovjednik najavio je da će ako Rusija izgubi rat u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin ili biti ubijen ili će mu se suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom.


Bivši ruski zapovjednik Igor Grk rekao je ovaj tjedan da će ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno biti “zadavljen” ili će mu se suditi pred Međunarodnim kaznenim sudom ako Rusija izgubi rat u Ukrajini.

Girkin, koji je također poznat pod pseudonimom Igor Strelkov, iznio je komentare u videu na svom Telegram kanalu, koji ima gotovo 800.000 pretplatnika.

Sud u Haagu je 17. ožujka objavio da je izdao nalog za uhićenje Putina zbog ratnih zločina. Sudski istraživači navodno su radili na dokazima protiv Putina više od godinu dana prije nego što je sud izdao nalog. Optužuju ruskog čelnika da je navodno odgovoran za ratni zločin nezakonite deportacije stanovništva (djece) i nezakonitog preseljenja stanovništva (djece) s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko podijelio je na Twitteru video Girkinovih s prijevodom, prenosi Newsweek. Video započinje tako što Girkin čita pitanje koje glasi: “Kako procjenjujete vjerojatnost da će predsjednik predati najbliži suradnici zbog tjeralice?”

“Ako izgubimo rat i Putin prije toga ne bude zadavljen, uvjetni Navalni će ga poslati u Haag”, rekao je Girkin, misleći na Alekseja Navalnog, aktivista i oporbenog vođu koji je u zatvoru u Rusiji.

Inače, Girkin je postao poznat u Rusiji zbog istaknute uloge u vojsci i kao časnik u Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), agenciji koja je naslijedila KGB.

Otkako je napustio vojsku, Girkin se etablirao kao popularan bloger u Rusiji i često je promovirao prokremaljsku propagandu. Međutim, sada je jedan od glasnih kritičara Putina i ruske vojne elite zbog načina na koji vode rat u Ukrajini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr