Papa nadopunio odredbe oko seksualnog zlostavljanja: Proširuje definiciju žrtava

Papa Franjo je u subotu nadopunio odredbe o postupanju prema spolnom zlostavljanju u Rimokatoličkoj crkvi tako što je njima obuhvatio i katoličke laičke čelnike, a žrtve se sada smatraju i maloljetne i odrasle osobe.


Papa je objavio važnu uredbu 2019. godine kojom obvezuje sve svećenike i članove vjerskih redova da prijave svaku sumnju na zlostavljanje, a biskupe smatraju odgovornima za svako zlostavljanje koje sami počinju ili ga zataškaju.

Odredbe su uvedene na privremenoj osnovi, no Vatikan je u subotu objavio da će od 30. travnja postati trajne i uključiti dodatne elemente usmjerene na jačanje borbe protiv zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Ti skandali srozali su ugled Vatikana u mnogim zemljama i bili su veliki izazov za papu Franju koji je u proteklom desetljeću donio niz mjera kako bi se crkvena hijerarhija pozvala na odgovornost.

Kritičari optužuju papu Franju da oklijeva razriješiti prelate zlostavljače. Nove norme sada se odnose i na čelnike vatikanskih organizacija upravljaju laici, a ne samo svećenicinakon brojnih optužbi protiv laičkih čelnika da zlorabe svoju poziciju kako bi seksualno iskoristili podređene.

Izvorni propisi odnosili su se na seksualno zlostavljanje “maloljetnika i ranjivih osoba”, no nova verzija ne proširuje definiciju žrtava kako bi se uključila započeta kaznena djela “nad maloljetnom osobomosobom s obično nesavršenom upotrebom razuma ili ranjivom odraslom osobom”.

Vatikan je priopćio da članovi Crkve imaju obvezu prijaviti slučajeve svećeničkog nasilja nad časnim sestrama, kao i slučajeve uznemiravanja odraslih sjemeništaraca ili novakinja.

Ažurirane odredbe objavljene su mjeseca dana nakon što je rimokatolički red isusovaca naveo da su optužbe za seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje podnesene protiv jednog od njegovih najistaknutijih članova vrlo vjerodostojne.

Oko 25 osoba, uglavnom bivših časnih sestara, optužilo je 69-godišnjeg svećenika Marka Ivana Rupnika, poznatog vjerskog umjetnika, za razne oblike zlostavljanja i to dok je prije 30-ak godina bio duhovnik redovničke zajednice u rodnoj Sloveniji, kao i nakon što se preselio u Rim kako bi nastavio karijeru umjetnika. Rupnik se nije javno oglasio o optužbama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr