Brzo je reagirala i to joj je spasilo život: “Od bolesti koja se izlječi ako se otkrije na vrijeme, u Hrvatskoj umru gotovo dvije žene na dan”

Ako ste danas negdje pogledom ulovili narcise, neka vas podsjete kako je vrijeme za pregled dojki! Jer najčešći je oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj iu svijetu. Iako je Hrvatska uspjela smanjiti smrtnost za 25 posto posljednjih godina, prostora za napredak ipak ima.

GalerijaJa narcis - 3 Ja narcis - 2 Ja narcis - 1 +4Vesna Ramljak


Jadranka Martinčić je jučer operirana. Dijagnoza – rak dojke. “Cijeli život vam preleti pred očima, imate djecu doma, mislite na djecu, supruga, kako ću to reći mami, bilo kome”, ispričala je za Dnevnik Nove TV.

Brzo je reagirala na promjene na svom tijelu i to joj je spasilo život. Parunrak je izlječiv u preko 90 posto slučajeva, ali samo ako se otkrije na vrijeme u ranoj fazi.

Ono što će vidjeti jedan ultrazvuk ili mamografija, to vi još nećete napipati“, javlja se Miranda Zakarijapredsjednica udruge Nada.

Problematične su liste čekanja.

“Što se tiče domova zdravlja u Zagrebu liste čekanja su u prosjeku 30 do 60 dana”, poručuje pak. Lora Vidović, pročelnica za zdravstvo.

Ali i vrijeme poslije korona krize… “Koji je neke, a pogotovo naše malovremenije sugrađanke nekako otjerao od liječnika pa se ponovno dešavaju situacije da imamo uznapredovale stadije bolestipožalila se Ira Pavlović-Ružićpredsjednica lige protiv raka.

“Usprkos povećanom broju pretraga u postpandemijskom razdoblju, dobro se nosimo s tim i kupujemo dijagnostičku opremu”, najavio je Vili Beroš.

Situacija je čak i podnošljiva u velikim gradovima – ruralna područja su priča za sebe.

“Ako netko ima 800 kuna penziju, mora platiti 200 da ode i dođe, to je… One to puste, misle proći će”, kaže Vesna Ramljak.

I ne prolazi. Iz istog razloga žene u takvim situacijama teško dolaze do kemoterapije.

“Nitko se ne bi smio odustati od terapije jer nema osiguran prijevoz pogotovo što u nekim razvijenim zemljama, u Americi, gledaju kako da vam dođe terapija kući”, istakla je redsjednica udruge Nismo sameIvana Kalogjera.

Jadranka, s početka naše priče, za bolest je doznala dovoljno rano. Metastaza nema – a ženama poručuje: “Ja sam isto to stalno odgađala, ma nije, pa proći će, neka prođe ljeto, neka dođem s mora… Neka se kontroliraju, neka idu na preglede, na ultrazvuk. Vidjela sam tu jako mladih djevojaka i ono…”

U 2021. godini od raka dojke umrlo je 711 žena. Gotovo dvije na dan. Od bolesti koja je izlječiva – samo ako se otkrije na vrijeme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr