Iz MORH-a objasnili zašto se mladići od 18 godina upisuju u vojnu evidenciju

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu za sve hrvatske državljane, muške osobe koje sada navršavaju 18 godina, odnosno za mladiće koji su rođeni 2005. godine.

Ravnatelj Uprave za ljudske potencijale pri MORH-u Ivan Jušić rekao je u petak kako je najavljeno upisivanje mladića koji navršavaju 18 godina u vojnu evidenciju tijekom travnja i svibnja redovna upravna aktivnost i ne predstavlja obvezu da moraju ići služiti vojni rok.

“Na ovaj način ih upoznajemo s njihovim obavezama. Kako s 18 godina stječu određena prava i mogu koristiti svoje biračko pravo, tako ćemo ih upoznati s njihovim obvezama, odnosno da im je obveza obrane domovine”, rekao je Jušić u izjavi ispred Ministarstva medija obrane (MORH).

Napomenuo je kako je Ustavom određeno da je vojna obveza i obrana domovine dužnost svih za to sposobnih građana pa će u skladu sa Zakonom o obrani tijekom travnja i svibnja provesti godišnji planirani upis u vojnu evidenciju vojnih obveznika koji u ovoj kalendarskoj godini navršavaju 18 godina.

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu za sve hrvatske državljane, muške osobe koje sada navršavaju 18 godina, odnosno za mladiće koji su rođeni 2005. godine.

Upis u vojnu evidenciju provest će se putem područnih odjela i odsjeka koji su uputili pojedinačne pozive vojnim obveznicima, a pozvane osobe dužne su se odazvati poziv i donijeti sa sobom svoju osobnu iskaznicu ili, ako nemaju osobnu iskaznicu, domovnicu i OIB.

U pravilu pošalju više od 20.000 poziva, a ako se pozvane osobe ne odazovu, Zakonom o obrani predviđene su prekršajne odredbe koje će provesti nadležni sudovi, istaknuo je Jušić.

Upitan je li to redovna aktivnost, odnosno ima li kakve veze sa situacijom u Ukrajini, ponovio je kako je to redovna aktivnost koja se provodila do sada svake godine.

Iznimno 2020., 2021. i 2022. godina nije fizički provođena zbog pandemijskih mjera, a ove godine ponovno su se odlučili vratiti da osobno dolaze na upis.

Na pitanje hoće li oni koji se dođu upisati kasnije biti pozivani na neke vježbe, Jušić je rekao kako oni ovim upisom postaju vojni obveznici.

“Kasnije tijekom godine ako uđu u kategoriju tzv. razvrstanih pričuva, a to su oni koji su redovito služili vojni rok, koji su prošli dragovoljno vojno osposobljavanje ili su bili djelatni pripadnici Hrvatske vojske, ulaze u razvrstanu pričuvu i samo takvi se raspoređuju u pričuvne postrojbe. Ostale se vode u kategoriji nerazvrstane pričuve”, pojasnio je.

Jušić je dodao kako će se mladići prilikom upisa upoznati s mogućnostima ulaska u djelatni sastav Hrvatske vojske – mogu pristupiti u program dragovoljnog vojnog osposobljavanja ili, ako se na to odluče, mogu postati kadeti Hrvatske vojske ili časnici nakon završenog studija.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr