Policija ima važan savjet za skupinu vozača

Motociklistima koji se nakon zimske stanke vraćaju na ceste savjetuju da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, a prilikom vožnje u skupini da se voze u slijedu jedan iza drugoga.

Iako je sezona vožnje na dva kotača tek na početku ove godine već poginulo pet motociklista i jedan mopedist, a tijekom 2022. čak 56 motociklista, mopedista i njihovih suvozača, izvijestila je policija pozivajući vozače na oprez.

Prema podacima Ravnateljstva policije prošle je godine u prometnim nesrećama bilo ozlijeđeno 1829 motociklista i mopedista. Ističu i da je u proteklih pet godina (2018.-2023.) poginulo 282 vozača motocikala i mopeda te njihovih putnika, dok ih je 8388 zadobilo teže ili lakše ozljede.

Svaka peta poginula osoba u prometnim nesrećama u proteklom petogodišnjem razdoblju nalazila se na mopedu ili motociklu, naglasila je policija.

S obzirom na dolazak lijepog vremena i pojačano sudjelovanje u prometu policija poziva motocikliste i mopediste da se pridržavaju zakonskih propisa, uputivši im nekoliko savjeta i preporuka.

Uz napomenu da brzina prilagode uvjetima na kolniku, policija ističe važnost tehničke ispravnosti vozila te korištenja homologiranih i propisno pričvršćenih kaciga, uz preporuku korištenja i druge zaštitne opreme.

Najčešće pogreške, uz neprilagođenu brzinu i nenošenje kacige, su kretanje površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačke sposobnosti i istodobno podcjenjivanje opasnosti u prometu.

Jedna od čestih pogreška je i pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika koji je namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera te vožnju s neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir također „manju siluetu samog vozila i vozača“ u odnosu na druga vozila , motociklisti još manje uočljiviji u prometu.

Stoga policija savjetuje nošenje svjetlije odjeće i kacige, s reflektirajućim detaljima, paljenje dnevnog ili kratkog svjetla i, naravno, postizanje ograničenja brzine. Posebnu pažnju treba posvetiti prednostima prolaska, prestrojavanju, pretjecanju ili skretanju vozila.

Motociklistima koji se nakon zimske stanke vraćaju na ceste savjetuju da prije vožnje očistite vizir, stave zaštitnu kacigu i pravilno je zategnu, a prilikom vožnje u skupini da se voze u slijedu jedan iza drugoga.

Savjetuje se i odmicanje od središnje crte prilikom vožnje kroz lijevi zavoj jer se naginjanjem u zavoj glave vozača može nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci za vozilo iz suprotnog smjera.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr