'NA TOG PROVOKATORA NITKO NE OBRAĆA PAŽNJU'! Omraženi nogometaš zabio u Srbiji, ali i drugom potezu se priča

Foto: GuliverImage/AP Photo/Darko Vojinović

Autor: Dnevno.hr/IK

Na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se dogodine igra u Njemačkoj, jedna utakmica danas je odigrana u Srbiji, u Novom Sadu, a uoči i oko nje se puno toga vrtjelo oko igrača koji se po dojmu u srpskoj sportskoj javnosti iu prikazu tamošnjih portala mogu najbolje opisati kao – omražen.

Pozornost je privukao dolazak Granita Xhake, iskusni švicarski reprezentativac albanskih korijena, koji je sa suigračima u reprezentaciji igrao protiv Bjelorusije u utakmici u kojoj je Bjelorusija bila prinudni domaćin na novosadskom travnjaku stadiona Karađorđe. Razlog tome su sportske sankcije zbog savezništva s Rusijom u invaziji na Ukrajinu, zbog čega Bjelorusi nisu imali ni navijačku podršku u Novom Sadu zbog zabrane dolaska na tribine.

Unatoč tome, trajala su pitanja što će se zbivati ​​sa Xhakom, a pokazalo se da se dogodilo da je bio jedan od strijelaca i visoke pobjede Švicaraca, s 5:0 na kraju utakmice. Zabio je za 4:0 u 62. minuti, a prije toga, glavni švicarski junak u dolasku do tri boda bio je trostruki strijelac. Renato Steffenu gostujućem bijegu do 3:0.

Zamijenjen u drugom dijelu

Xhaka je igrao od početka susreta, a zamijenjen je u 66. minuti, nedugo nakon što je zabio gol. Oko njega se na kraju nije dogodilo ništa incidentno po dolasku u Novi Sad, a taj dojam odudarao je od najava u Švicarskoj, gdje se, uz glasove iz Srbije, bojalo da bi ovo moglo biti jako napeto. O tome smo pisali.

Vladao je mir, na što su se osvrnuli i portali u Srbiji. Jedan od njih, Svijet, skrenuo je pozornost na potez koji je Xhaka imao u Novom Sadu, mimo njegovog gola. Nije sudjelovao u pjevanju himne prije početka susreta.

“Svi su čekali vidjeti što će napraviti Xhaka u Novom Sadu: Himnu nije pjevao, a čega se to Švicarska plašila?”, piše Svijet o švicarskom reprezentativcu albanskih korijena.

Foto: Guliverimage

Dodaje se da Granit Xhaka u Srbiji nije bitan.

“Prethodnih dana u domaćim novinama dosta je pisalo da će Švicarci imati problema u Srbiji, čak su se bojali dočekati u zračnoj luci, a onda su bili gotovo razočarani što se nitko nije obazirao na provokatora. Granit Xhaka, koji je danas izveo svoj tim na terenu najvećeg stadiona u Novom Sadu”, dodao je Mondo o utakmici u kojoj je Švicarska uvjerljivo slavila.

Podsjetimo, Xhaka je u Srbiji označen kao provokator i omraženi igrač zbog slavlja s gestama rukama koje simboliziraju dvoglavog orla, albanski simbol, nakon što je zabio Srbima u pobjedi na Svjetskom prvenstvu 2018. Rusija.

Xhaka se sukobio sa Srbima i umalo izazvao veći sukob tijekom utakmica na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Katri, također u pobjedi Švicaraca.

Sjetili se i još dvojice

U tekstu na srpskom portalu, sjetili su se i još dvojica igrača albanskih korijena koji igraju za Švicarsku, trenutno ozlijeđenog iskusnog Xherdana Shaqirija te mladog Ardona Jašarija20-godišnjaka kojeg također nije bilo u Novom Sadu.

“Što se tiče Xherdana Shaqirija, on nije pozvan zbog ozljeda, a nema ni Ardona Jasharija, čiju je dres Granit Xhaka pokazao nakon utakmice protiv Srbije u Dohi, najvjerojatnije jer je to i prezime čelnika OVK”, navodi Mondo govoreći o Oslobodilačkoj vojsci Kosova, paravojnoj organizaciji koja je postala omražena u Srbiji tijekom borbe u kojoj je Kosovo tražilo oslobođenje od Srbije.

Foto: GulliverImage/Laci Perenyi

O ovom gostovanju pisali su i drugi, a Blic u svom naslovu na sportskoj stranici Hrabar najbolje opisuje kako je sve ovog puta prošlo.

Švicarac usred Novog Sada ‘petardirao’ Bjelorusiju: ​​​​Tribine prazne, konačno nije bilo incidenata s omraženim nogometašem, piše u opisu zbivanja iz ove utakmice u kojoj je Srbija bila zamjenski domaćin zbog sankcija pod kojima su Bjelorusi.

Autor:Dnevno.hr/IK

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr