Parfemi s ambrom – sastojak koji se nalazi u svakom dobrom seksi parfemu

Postoji li ulje ambre?

Utoliko, odgovor je ne. Kako je ambra miks sastojaka, ne postoji esencija ili esencijalno ulje ambre. Iako ambra može biti miks eteričnih ulja, ne postoji ambra kao jedinstveno ulje jednog sastojka!

Akordi amber

S pravim kombinacijama, parfimeri mogu stvoriti različite akorde ambre, ovisno o potrebama parfema. Ipak, najpoznatiji akordi ambre su orijentalni i drvenasti, koji se jednako često koriste u muškim i ženskim parfemima.

Orijentalni akord

Korišten je u poznatom “Jickyju”, kasnije iu “Shalimaru”, a nastao je od tonke, molekula kumarina i vanilina, labdanuma, pačulija i smola poput benzoina i tamjana. Ovisno o mirisnim kombinacijama, dodavanjem više smola i vanilije, a manje pačulija, akord ambergrisa može mirisati istočnjačkije i zagušljivije, dok dodavanjem irisa za puderasti štih ili bergamota za citrusne štih, akord ambergrisa postaje nešto potpuno drugačiji.

Što god preferirali, orijentalni akord ambre onaj je na kojeg će većina pomisliti kada se priča o ovoj parfemskoj noti.

Drvenasti akord

Drveni akord ambergrisa sastoji se od kombinacije prirodnih i/ili sintetičkih nota više zemljane i drvene prirode. Na primjer, često se koriste sintetičke note cedre, koje više djeluju kao mješavina zemljanih nota, vetivera i ambergrisa, te boisambréne, koji je za drvenasti, ali slatki, blago cvjetni podton.

Nedavno zabranjen karanal bio je izrazito opojan i česta nota muških parfema, dok se ambroks (eng. ambroxan) najčešće pronalazi u mošusnim ili animalnim parfemima, gdje daje dojam suhog, ili baršunastog ambergrisa, nerijetko nazivan i tzv. drugom kožom.

Kako miriše ambra?

Baš kako i priliči ambri – ova nota nema jednoznačan miris! Miris ambre ovisi o akordu od kojeg je stvoren. Generalno je jadan i senzualan, bogat i opojan, slatkast ili slankast, mošusan i animalan… Radi miksa sastojaka ujedno je i tip note koja se sporo oslobađa, dugo osjeća na koži i može imati suptilnu do vrlo snažnu auru!

Vječno pitanje: Ambra vs. ambra

Neki kažu da su dio iste skupine mirisa, drugi ih potpuno razdvajaju. Činjenica je da ambra i ambra nisu isto, iako se mogu fantastično nadopunjavati. Naime, dok je ambra miks prirodnih i/ili sintetičkih sastojaka koji stvara akord ambre, ambergris je prirodni sastojak i postoji kao nota za sebe.

Dakle, ambra nije samostalna i ne postoji kao opipljiva nota, dok ambra postoji. Ujedno, ambergris je jedan od najskupljih prirodnih sastojaka na svijetu, kako se ne može uzgajati već se isključivo prikuplja. On je izlučevina kita ulješure; neki tvrde da je ambergris u stvari izmet, drugi da je izbljuvak, u svakom slučaju riječ je o sastojku koji se pronalazi u obliku “kamena” koji pluta i nasukava se na obali.

Pritom, donekle, po mirisu razlikujemo ambru i ambru. Ambra daje olfaktornu vrijednost drugoj koži, slan je i suh, životinjski i seksi, dok ambra može biti slična ambri zbog drugih sastojaka koji daju sličnu olfaktornu vrijednost, ali u ideji je više balzamična, smolasta, topla, drvenasta i istočnjačka.

Više o temiIzvor: Journal.hr