Kroz blato i izrovanu cestu do najvećeg poljoprivrednog sajma u zemlji: “Ako nema interesa mladih, neće pomoći ni najmoderniji traktori”

Završio je najveći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj u Gudovcu. Putokaz je razvoja hrvatskog agrara, a detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

GalerijaPoljoprivredni sajam u Gudovcu - 1 Poljoprivredni sajam u Gudovcu - 2 Poljoprivredni sajam u Gudovcu - 3 +0Poljoprivredni sajam u Gudovcu - 4


Sajam u Gudovcu prvi je vjesnik nove agro-sezone, ali i lakmus papir golemih kontrasti u domaćoj poljoprivredi. Tisuće automobila prema sajmištu se slijevaju razrovanom cestom.

Put do izložbe posljednjeg krika poljoprivredne Tehnike vodi kroz blato, pored napuštenih kuća i traktora muzejske vrijednosti. U zemlji gdje ruralni prostor odumire, posjetitelja i izlagača na poljoprivrednom sajmu nikad više.

Izlagač Jasmin Juranić zadovoljan je odazivom: “Ove godine je stvarno dobro, danas je nedjelja treći i zadnji dan, gužva je velika i na ulazima, ljudi stalno dolaze i pitaju.“

Ono što se na gudovačkom sajmu iz godine u godinu ne mijenja su astronomske brojke koje se isplaćuju za najskuplje traktore. Ipak, u realnosti, poljoprivrednih gospodarstava kojima bi traktori takvi trebali i koji ih mogu priuštiti u Hrvatskoj ima premalo.

“Nije to više kao prije desetak, dvadesetak godina kad bi se moglo raditi uz posao poljoprivredu sa strane”, rekao je izlagačMihael Horvat.

To znači i koristiti moderne tehnologije. Tako će njivu kositi robota stoku ili usjeve čuvati ograda pogonjena sunčevom energijom.

“Električni štitnici, znači novi tip. Ima solarni panel na sebi, ima posebnu kutiju protiv krađe, nemoguće je ukrasti uređaj na terenu. Ima punu opciju kao što je GPS praćenje, aplikacija za praćenje napona. Nešto vrlo moderno i evo ga sada prvi put u Hrvatskoj“, kazao je izlagač Ivo Devčić.

Tehnologije pomažu, ali tko će ih primijeniti? Četiri od deset hrvatskih poljoprivrednika stariji je od 65 godina. Interes mladih za rad na zemlji je slabno i tu ima iznimaka.

Salers je francusko govedo omiljen među mladim hrvatskim farmerima: “Glavni razlog je isplativost. To je ono što mlade ljude posebno motivira“, rekao je Mirko Devčić iz uzgojnog udruženja Salers Croatia.

Ako nema interesa mladih, ni najmoderniji traktori neće pomoći. Jer tehnologija još dugo neće moći zamijeniti poljoprivrednika.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr