Predsjednik HUBOL-a o smrti pacijenata u čekaonici: “Teško je reći ima li odgovornih”

Dva pacijenta preminula su u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh. Obitelj jednog angažirala je odvjetnika jer želi provjeriti sve okolnosti smrti, a ovu je temu za Dnevnik Nove TV komentirala Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.


Iz zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh stiglo je priopćenje u kojem su se osvrnuli na smrt dvoje pacijenata u čekaonici. Kažu da su bili ondje jer bolnici kronično nedostaje adekvatnog prostora i osoblja.

O ovom je slučaju reporterka Katarina Jusić Mezga razgovarala s Ivan Šmitpredsjednicom Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

“Teško je reći ima li uopće odgovornih ili je sustav takav da su ova dva neželjena događaja bila neizbježna. Želim izraziti sućut obitelji i reći da svaki zdravstveni djelatnik osjeća grozomornu nelagodu kada mu se ovako nešto dogodi. Nažalost, smrt je nešto što se u bolnicama događa pa tako iu hitnim primjerima”, rekao je Šmit.

Jusić Mezga ju je zatim pitala je li se njoj ikada dogodilo da smrt pacijenta prvo primijeti obitelj, a tek onda osoblje bolnice.

“Znalo se i takve stvari događati. Ja imam 17-18 godina staža i mogu reći da se dogodilo i meni i kolegama. Hospitalizirani ljudi nisu zdravi iu svakom trenutku se može nešto dogoditi, a medicinska sestra, tehničar ili liječnik ne mogu 24 sata dnevno biti uz 30-ak pacijenata”, odgovorila je.

“Smrt se dogodi za sekundu-dvije. Ovakvi događaji se nažalost događaju i moramo intervenirati. Rizične pacijente pokušavamo staviti pod strogi nadzor, ali nažalost stvari ovakve događaju“, dodala je.

Također se osvrnula na priopćenje iz Svetog Duha u kojem stoji da bolnica nema prostora te da doktori rade iu hodnicima iu čekaonicama.

“To su nažalost slike iz hrvatskih znanstvenih ustanova, pogotovo u zagrebačkim bolnicama u kojima se događaju velike obnove. No, tako je iu drugim dijelovima Hrvatske. Neke ustanove jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta, posebno u hitnim službama”, rekao je Schmidt.

Takozvana reforma čak se i ne dotiče stvari koje su ključne i koje treba riješiti. To su kozmetičke stvari koje čine jednu ili dvije male promjene u sustavu, a ne rješavaju ključne probleme o kojima se stalno vraćamo”, dodala je.

Na kraju razgovora ju je reporterka Dnevnika Nove TV pitala hoće li obitelj jednog preminulog, koja je angažirala odvjetnika, uspjeti dobiti nekakvu pravnu odštetu.

“Ne znam detalje osim onih koji su prisutni u medijima tako da ne znam je li zaista došlo do propusta ili se radi o nesretnoj okolnosti. Medicinske sestre i liječnici na hitnim prijemima u danu obrade po 150 do 200 pacijenata. Pitanje je u čijoj je nadležnosti On je mogao biti i teško bolestan, ali su liječnici možda tog dana već obavili sve što su trebali”, odgovorio je Šmit.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr