Nova pravila: Poslodavci će uskoro u svim oglasima za posao morati objaviti raspon mjesta

Umjesto navođenja da se radi o ‘konkurentnoj’ ili ‘atraktivnoj’ plaći, poslodavci će morati navoditi konkretne platne razrede za oglašeno radno mjesto. Dosad takva zakonska obveza nije postojala.

Poslodavci će biti zakonski obvezni objaviti platne razrede u oglasu za posao u sklopu nastojanja da se smanji razlika u plaćama između spolova. Mnogi poslodavci trenutno izbjegavaju navesti stope plaćanja za poslove i umjesto toga koriste izraze poput ‘ovisno o iskustvu’ ili ‘konkurentna plaća’, piše Business Post, a prenosi Mojposao. Nije novost da žene za istu poziciju dobivaju manju plaću od muških kolega pa će nova pravila transparentnosti Europske unije nastojati eliminirati rodni jaz u plaćama.

Dogovor o novim pravilima postignut je između Europskog parlamenta i Vijeća o Direktivi o mjerama transparentnosti plaća još u prosincu 2022., a inicijativa je bila važan element političke smjernice predsjednice Ursule von der Leyen, navodi Europska komisija.

– Krajnje je vrijeme da se i žene i muškarci osnaže da traže svoja prava. Želimo osnažiti sve radnike i one koji traže posao da traže poštenu plaću te upoznaju i traže svoja prava. To je i razlog zašto poslodavci moraju postati transparentniji u pogledu svoje politike plaćanja. Nema više dvostrukih standarda, nema više isprika”, rekao je potpredsjednik za vrijednost i transparentnost. Vera Jourová.

Mjere transparentnosti plaćanja:

Transparentnost plaća za one koji traže posao

Odnosno, poslodavci će morati dati informacije o početnoj razini plaće ili njezinom rasponu u obavijesti o slobodnom radnom mjestu ili prije razgovora za posao. Poslodavcima neće biti dopušteno pitati buduće radnike o njihovoj povijesti plaća.

Pravo na informaciju za zaposlenike

Zaposlenici će imati pravo od poslodavca zatražiti podatke o pojedinačnoj visini plaće i prosječnoj plaći prema spolu za kategoriju radnika koji obavljaju isti posao ili posao jednake vrijednosti. To će pravo postojati za sve zaposlenike, bez obzira na veličinu poduzeća.

Izvještavanje o rodnim razlikama u plaćama

Poslodavci s najmanje 100 zaposlenih moraju objaviti podatke o jazu u plaćama između radnika i radnika. U prvoj fazi poslodavci s najmanje 250 zaposlenih podnosit će izvješća svake godine, a poslodavci s između 150 i 249 zaposlenih svake treće godine. Od pete godine nakon preuzimanja Direktive, poslodavci koji imaju između 100 i 149 zaposlenih također će morati podnositi izvješća svake treće godine.

Zajednička procjena plaćanja

Ako izvješćivanje o plaćama otkrije razliku u plaćama između spolova od najmanje 5% i kada poslodavac ne može opravdati razliku na temelju objektivnih rodno neutralnih čimbenika, poslodavci će morati provesti procjenu plaća, u suradnji s predstavnicima radnika.

Prema nadolazećoj Direktivi postoji nekoliko načina da se održi pravedan sustav plaćanja, odnosno ravnopravnost. Tako radnici koji su pretrpjeli diskriminaciju na temelju spola mogu dobiti naknadu, uključujući puni povrat zaostalih plaća i povezanih bonusa. Također, ako poslodavac nije ispunio svoje obveze transparentnosti, na poslodavca je, a ne na radnika, da dokaže da nije bilo diskriminacije u plaćanju.

Osim toga, sankcije će uključivati ​​novčane kazne kako bi se spriječio rodni jaz u plaćama. Države članice trebale bi uspostaviti poseban

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr