Plenković najavio donošenje uredbe za projekte obnovljivih izvora energije u što kraćem roku, državni tajnik Milatić odbacio tvrdnje o zastoju

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uskoro će predložiti Vladi donošenje uredbe o obnovljivim izvorima energije (OIE), najavio je u ponedjeljak premijer. Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Na novinarski upit zašto uredba i podzakonski akti već nisu doneseni, s obzirom na to da je novi Zakon o tržištu električne energije donesen prije više od 400 dana, Plenković je rekao da Ministarstvo očito radi na tome.

– Spremaju tu uredbu, koja će biti donesena u najkraćem roku. Mora ići u javno savjetovanje i nakon toga ide na Vladu – odgovorio je premijer.

Udruga obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK) na tiskovnoj konferenciji ranije u ponedjeljak upozorio je da je novi Zakon o tržištu električne energije usporio razvoj sektora obnovljivih izvora energije te onemogućio razvoj postojećih projekata u poodmakloj fazi pripreme.

Navodeći sve prepreke u upravnim postupcima za pripremu i razvoj projekata OIE, kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora, istaknuli su nedonošenje niza podzakonskih akata, posebno uredbom o tome da treba definirati način izdavanja energetske suglasnosti (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za početak razvoja. projekta OIE.

Nedostaju, navode, i pravilnik o priključenju na prijenosnu mrežu, pravilnik o priključenju na distribucijsku mrežu, mrežni pravilnik i naknada za priključak na elektroenergetsku mrežu. Riječ je o podzakonskim aktima čije se donošenje kasni od 155 do 430 dana, istaknuli su iz Udruge, napominjući da bez tih akata nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije.

Po Milatiću sve u redu

Nakon konferencije za novinare Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK), državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić najavio je da će ministarstvo uskoro pripremiti uredbu o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i uredbu o izdavanju energetske suglasnosti.

OIE HGK ocijenilo je da je ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja tog sektora nedonošenje velikog broja podzakonskih akata, no državni tajnik Milatić smatra da tvrdnje o zastoju projekata obnovljivih izvora energije nisu točne.

– Kategorički odbacujem tezu da je riješeno samo 16 projekata. Do sada je riješeno čak 114 projekata, a kada je riječ o jačini iskaza interesa za te projekte, među tih 114 projekata je i jedan projekt snage 900 megavata – rekao je Milatić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, do kraja 2021. godine izdano je 700 megavata energetske suglasnosti, a nakon donošenja novog zakona izdano je još 417 megavata, odnosno ukupno 1117 megavata energetske suglasnosti. Kaže da su u tijek dva natječaja snage ukupne 240 mgw te da su danas ministru na potpis pripremljena 22 nova projekta od 709 megavata.

Državni tajnik smatra da su sadašnje brojke dovoljne da se do 2024. postigne cilj od 1500 mgw. Kazao je i da je uredba o natječaju za energetsku suglasnost spremna za upućivanje u proceduru.

Kazao je da može razumjeti da je developerima “sve nekako sporo”, ali i da o

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr