Horváth: Tvrtke ne smiju dopustiti nepostojanje učinkovitih mjera cyber zaštite

by | ožu 30, 2023 | Posao | 0 comments

Današnje kibernetičko okruženje zahtijeva od tvrtki samo implementaciju mjera koje će ih zaštititi od krađe podataka, ransomwarea, hakiranja sa strane zlonamjernih aktera, već i njihovu kontinuiranu prilagodbu okruženju u kojem poslu. Brzina kojom se fokusna tvrtka gotovo svakodnevno mora prilagođavati uvjetovana je fleksibilnošću same tvrtke, ali i učinkovitošću mjera cyber zaštite pojedine organizacije.

Istraživanje nezavisne konzultantske kuće Horváth pokazalo je da čak 90 posto menadžera navodi kibernetičku sigurnost kao važan ili vrlo važan izazov za tvrtke, posebno izražen u vremenu ubrzane digitalne i zelene tranzicije poslovanja. Istraživanje je provedeno u 18 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, au njemu je sudjelovalo ukupno 280 menadžera iz bankarskog, građevinskog, energetskog sektora, prijevozničke i automobilske industrije, osiguravajućih društava i drugih.

Porast online prijetnji negativna je strana digitalne transformacije, koju s druge strane tvrtke navode kao preduvjet za postizanje uspješnosti održivosti. Horváth na svom CSMA dokumentu (Cyber​​Security Maturity Assessment) ističe da je Individualni pristup tvrtkama u području cyber zaštite je prijeko potreban jer su prijetnje kojima su tvrtke izložene daleko sofisticiranije od onih od prije nekoliko godina.

Robert Ćuzela – Piljac iz konzultantske kuće Horváth

Tvrtke danas trebaju individualizirani pristup kibernetičkoj zaštiti jer dolaze iz različitih industrija, suočavaju se s različitim izazovima iu konačnici imaju individualne potrebe. Takav pristup daleko je učinkovitiji od bilo kojeg generičkog načina provođenja mjera, a istovremeno omogućuje veću fleksibilnost i dugoročno štedi vrijeme i novac tvrtkama.”, objasnio je Robert Ćuzela – Piljac iz konzultantske kuće Horváth.

Cilj CSMA-a je pružiti pregled trenutnog upravljanja i postava kibernetičke sigurnosti tvrtke, objektivnog pregleda postojećih mjera, a ujedno služi kao vodič za strateški napredak i određivanje prioriteta daljnjih inicijativa. CSMA osigurava dodatan uvid u upravljanje, procese, ljude i infrastrukturu kibernetičke sigurnosti te tako pomaže organizaciji da razvije strateške i taktičke smjernice za daljnje sazrijevanje i jačanje napora u sigurnosnom programu.

Već desetu godinu zaredom, kvalitetu i stručnost konzultantske kuće Horváth potvrđuje i renomiran međunarodni poslovni magazin brand einskoji je Horváth uvrstio na listu najboljih konzultanata u području menadžmentaa izvrsne ocjene dobili su zbog stručnosti u brojnim granama ekonomije poput: automobilske industrije, bankarstva, farmaceutike, kibernetičke sigurnosti, strateškog

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr