Njihov je posao u top 10 najtraženijih u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi raditi: ''Koliko ih je meni reklo

Turistička sezona je pred vratima, kao turističkom sezonom raste i potražnja za radnicima. Nitko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu. Stanje na terenu provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

GalerijaPotraga za čistačicama - 3 Potraga za čistačicama - 5 Potraga za čistačicama - 4 +1Potraga za čistačicama - 2


Krpe, sredstva za čišćenje, usisavač, bez vještina i znanja malo vremena, a oni koji vrijeme najbolje rukuju traže više novca nego ikad.

„Kreće se od posteljine pa smeće, ide se u kupaonu i eto relativno – kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji”, rekla je Jolanda Krmpotićdugogodišnja sobarica u hotelu.

Ključ je to čiste sobe, a čistačice su neizostavan dio svakog ugostiteljskog objekta.

„Bez sobarice, kuharice, hotel konobara ne može funkcionirati, bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje. Ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu”, jasan je bio Domagoj Grgićdirektor hotela.

Zato su se za sezonu ekipirali. Oni koji nisu traženi na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima.

Oglasa ima mnogo. “Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5000 do 6000 kuna u eurima”, samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenuti žustre rasprave u komentarima.

“U Labinu i Rabcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu”, poručuju jedan korisnik. “Jel’ vas sram ponuditi takvu plaću za toliki posao”, dodaje drugi.

Da je posao još uvijek degradirangovoriIvana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili”na crno”. Ima dvije zaposlenice. Čiste od ureda, zgrada do igraonica. Apartmani više ne.

“Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvati se u koštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora bitibesprijekorno i onda shvatiš koliko je meni ženskica reklo ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca“, poručuje Klobučarić.

Nekima to nije problem. Među 12 zaposlenika u domaćinstvu jednog kampa dio su stalni radnici, a dio sezone.

”Imamo i iz Nepala radnu snagu koji su se pokazali vrlo marljivi, vrlo dobrom radnom snagom” objasnila je Federica Ukušić Rovinaravnatelj kampa.

Posao čistača je u top 10najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

“Prijavljeno je 2.550 poslova spremačica, a trenutno je 2.680 nezaposlenih osoba koje su se izjasnile da žele raditi kao čistači”, rekla jeRuža Cijenapomoćnica ravnatelja Sektora za tržište rada i politike zapošljavanja.

Istodobno, od početka godine Odjel za tržište rada i politiku izdao je 1100 pozitivnih mišljenja za zapošljavanje stranaca baš na tim poslovima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr