10 najbolje ocijenjenih komedija svih vremena prema IMDB-u

Nedodirljivi

Prekrasna francuska komedija u kojoj glume fantastični Omar Sy (koji je ove godine oduševio u Lupinu) i Francois Cluzet jedna je od naših omiljenih komedija svih vremena. Priča je to o uspješnom i bogatom čovjeku Philipeu koji je paraliziran od vrata prema dolje i traži novog pomoćnika. Igrom slučaja to će postati Driss, mladić koji dolazi iz dijametralno suprotnog miljea ili društvenog statusa. Jednostavan je i nimalo ne žali Phillipea, što ga čini idealnim kandidatom. Međutim, njih dvoje postaju bliski prijatelji – jedan gura drugog iz svoje zone udobnosti, a rezultat je dirljiv i apsolutno smiješan!

Povratak u budućnost

Tko ne voli legendarni film iz osamdesetih Povratak u budućnost? Marty McFly omiljeni je filmski lik mnogih generacija, a svaki put kada ga pogledamo iznova nas oduševi cjelokupna estetika i radnja filma. Američka komedija postala je jedna od najpopularnijih franšiza ikada, priča o Mary McFly, tinejdžerici koja putuje u prošlost s ekscentričnim profesorom Brownom, prateći generacije i generacije.

Moderna vremena

Svakako nije vrsta komedije na koju smo naviknuli, ali je humoristični klasik s Charliejem Chaplinom u glavnoj ulozi. Snimljen je 1936. godine i tada je predstavljao oštar komentar stanja u kojem se američko društvo dogodilo uslijed Velike depresije. Chaplin je napisao, režirao i radio na filmu kao producent, a Moderna vremena zanimljiv je odabir ako želite pogledati nešto drugačije.

Svjetla grada

Chaplin potpisuje još jedan film s liste najboljih komedija ikad snimljenih. U pitanju je i nijemi film, ovoga puta romantična komedija, snimljena 1931. godine. Proglašen je 11. najboljim filmom ikad snimljenim po Američkom filmskom institutu. U filmu pratimo Chaplinovu skitnicu koja se zaljubljuje u slijepu djevojku čija je obitelj na klimavim financijskim nogama.

Tri idiota

Na popisu se našla i jedna indijska komedija iz 2009. godine s izvrsnim ocjenama. Radnja prati trojicu prijatelja, smještena je u dva vremenska razdoblja, a kroz bizarne avanture ekipe zapravo govori o društvenom pritisku. I sve to kroz priču o potrazi dvojice prijatelja za onim trećim pri čemu se prisjećaju vremena provedenog na fakultetu i prijatelja koji ih je inspirirao da budu potpuno svoji.

dr. Čudna ljubav

Rata komedija smatra se jednom Stanleyja Kubricka danas se smatra remek-djelom, filmom koji je proniknuo u besmisao rata kroz fantastičan crni humor. Film prati paranoičnog generala ratnog zrakoplovstva, mrzitelja Sovjetskog Saveza koji naređuje početak nuklearnog napada te šačicu onih koji pokušavaju spriječiti svjetsku kataklizmu koja prijeti zbog odluke jedne osobe.

Veliki diktator

Tako je – još jedan Chaplin! I vjerojatno jedan od njegovih najslavnijih filmskih naslova. Veliki diktator izašao je 1940. i ubrzo je postao kontroverzan film. To je prvi put da Chaplin glumi u filmu sa zvukom, a zapravo je riječ o parodiji i satiri na Adolfa Hitlera. Radnja je smještena u Prvi svjetski rat u imaginarnoj zemlji Tomaniji i prati Židova koji je poginuo boreći se za državu i izgubio pamćenje na dugih 20 godina. Što će se dogoditi kada se probudi i otkrije da je Tomaniju preuzeo diktator Adenold Hynkel?

Više o temiIzvor: Journal.hr