FINSKOJ JE OTVOREN PUT U NATO: Nakon Mađarske i turski parlament dao dozvolu za ulazak

Fotografija: Pixabay

Autor: Dnevno.hr/IJ

Nakon što je turski parlament i četvrtak ratificirao točku kojom se Finskoj omogućuje pridruživanje NATO-u, Helsinkiju je otvoren put da se pridruži zapadnom obrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini, objavio je Reuters.

Turska je posljednja od 30 zemalja članica koje su ratificirale članstvo Finske, nakon što je ranije ovoga tjedna doneseno mađarsko zakonodavno tijelo.

Još u ožujku turski predsjednikTayyip Erdogan rekao je da je Finska osigurala naklonost Turske nakon što je poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju skupine koje Ankara smatra teroristima i kako bi oslobodila izvoz vojnih proizvoda.

Švedska još čeka zeleno svjetlo

Dvije skandinavske zemlje, koje su dugo bile izvan NATO-a, zatražile su pridruživanje transatlantskom vojnom savezu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Do sada su taj proces blokirale Turska i Mađarska, ali nakon ovog poteza turskog parlamenta, Finskoj je otvoren put u NATO.

Švedska još uvijek čeka zeleno svjetlo jer Turska odbija odobravanje njezine kandidature za članstvo u transatlantskom vojnom savezu.

Autor:Dnevno.hr/IJ

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr