Krvavi Uskrs: Četnici su pucali na hrvatske policajce. Jović je preminuo na putu do bolnice…

Krv se slijedila u žilama cijele Hrvatske kad je tog hladnog i maglovitog Uskrsa na Plitvicama počelo pucati. Rat je počeo, a iluzija da će se iz Jugoslavije mirno izaći rasplinula na komadiće

Na samUskrs 1991. na cesti na PlitvicamaSrbočetnici su hrvatske policajce dočekali balvanima, barikadama i pucnjavom. Na taj krvavi Uskrs ranjeno je nekoliko policajaca, među njimaJosip Jović, tada 22-godišnji redarstvenik iz Aržana.Iako je davao znakove života, preminuo je na putu do bolnice.

Jovića je pogodio rafal kod zgrade pošte, a iako je na sebi imao pancirku pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Josip Jović nije se vratio kući, a njegovo ime urezalo se u srca svih Hrvata.

Krv se slijedila u žilama cijele Hrvatske kad je tog hladnog i maglovitog Uskrsa na Plitvicama počelo pucati. Rat je počeo, a iluzija da će se iz Jugoslavije mirno izaći rasplinula na komadiće.

Prva žrtva Domovinskog rata

Josip Jović, skromni policajac iz Aržana kraj Imotskog, sanjao je Hrvatsku. Dao sam život za nju, kao prva žrtva Domovinskog rata. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućen na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.

UKninupočeli su nemiri iu okolici, srpski pobunjenici su na svim vitalnim prometnicama postavili barikade od balvana i onemogućili normalan život. Stvorili su uvjete za nasilno odcjepljenje od Hrvatske. Bila je to “balvan revolucija”. Radnici poduzeća Plitvice usprotivili su se pripajanju “Krajine”, pa je Mile Martić, jedan od glavnih vođa pobunjenih Srba i šef kninske “milicije”, poslao svoje milice da silom riješe slučaj.

Na koranskom mostu pobunjenici su istaknuli zastavu tzv. SAO Krajine i Jugoslavije, lokalni politički vlastodršci odlučili su promijeniti nacionalnu strukturu zaposlenih u nacionalnom parku Plitvice. Kadrovi iz Knina preuzeli su čuvarsku službu. Tjedan dana ranije organizirali su tzv. “miting istine” na Plitvicama.

Predstavnici slunjske općine požalili su se da hrvatska Vlada ne poduzima ništa protiv ilegalne pretvorbe poduzeća Plitvice i zatražili su akciju legitimnih organa Republike Hrvatske.

Foto: 24sata

‘Odjednom je počela pucnjava’

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske najprije je poslalo upozorenje, ali kad su velikosrpski pobunjenici počeli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude poslali su iz Zagreba autobusom sa 75 policajaca. Vozio ga je široj javnosti do tada posve nepoznati vozač Ljubo Ćesić Rojs.

– Ispred mene su išla tri borbena oklopna vozila.Dolaskom na teren Nacionalnog parka Plitvice u gustu u šumu koja okružuje cestu s obje strane dobili smo informaciju kako nailaze na barikade – prisjetio se svojedobno za 24sata Ljubo Ćesić Rojs.

– Odjednom je počela pucnjava. Zatutnjalo je sa svih strana. Naš autobus u kojem je bilo 75 ljudi odjednom je pogodio tromblon. Ranio je šest ljudi. Tromblon je pogodio kundak moje puške, ali nije eksplodirao – kazao nam je Rojs te dodao kako se taj dan “drugi put rodio”.

Na Plitvicama je započeo okršaj policijskih snaga s pobunjenicima koji su se počeli uzmicati. Nakon nekoliko sati borbe pobunjeni četnici su prestali pružati otpor i predali su se. Nažalost, u borbi je jedan metak pogodio Josipa Jovića.

– Mogao je poginuti bilo tko od nas. Nažalost, to se dogodilo njemu – kazao je Rojs kojemu sjećanja na Josipovu pogibiju nikad neće izblijediti.

Uhićeno 29 ljudi

Prema službenoj policijskoj evidenciji, tada je uhićeno 29 osoba, među kojima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a, te Borivoje Savić, tajnik GO SDS-a u Vukovaru. Navodno su “slučajno” prošli jer su išli na sastanak u Korenicu. Kod obojci je pronađeno vatreno oružje.

Nakon ovog kobnog dana na Plitvicama svima je bilo jasno da je JNA koja se još tada proglašavala “neutralnom, narodnom i legalnom” otvoreno stala na stanje pobunjenih Srba. Dan kasnije 1.travnja 1991. tzv. Republika Srpska Krajina proglasila je nezavisnost od Hrvatske.

Na Plitvicama se, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, obilježava 32. godišnjica pogibije Josipa Jovića. Vijenac će, uz članove obitelji, položiti i predsjednik Zoran Milanović. Položeni će biti i vijenci Hrvatskog sabora, Vlade, Ličko-senjske županije, Splitsko-dalmatinske županije, Općine Plitvička jezera i Općine Cista Provo, Generalskog zbora, braniteljskih udruga…

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr