Najekstremniji trendovi ljepote kroz povijest: Crni zubi, golublji izmet, stroj za rupice na licu…

U Kini su tijekom 13. stoljeća djevojke vezale svoja stopala kako bi transformirale njihov prirodni oblik, a jedna od najekstremnijih praksi ljepote tijekom viktorijanskog doba bio je tuberkulozni izgled…

Ljepota je uvijek bila pitanje važnosti za društvo. Izgled igra vitalnu ulogu u tome kako nas drugi doživljavaju, a govorio je io društvenom statusu, posebno u prošlosti.

Međutim, ti su standardi ljepote prolazni i ponekad dovedeni do krajnjih granica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo su trendovi koji su se javljali kroz povijest:

1. Sićušna stopala

Poznat kao Zlatni lotos, ovaj trend ljepote u Kini pojavio se tijekom trinaestog stoljeća. Očekivalo se da će najpoželjnija mladenka imati stopalo od sedam i pol centimetara.

Od vrlo mlade dobi, djevojke bi vezale svoja stopala kako bi transformirale njihov prirodni oblik i postigle željeni izgled lotosove cipele.

2. Monoobrve od kozje dlake

U staroj Grčkoj ljudi su mislili da su žene s jednostrukim obrvama privlačne. Dakle, da bi postigle ovaj izgled, žene koje nisu imale prirodno monoobrve lijepile su kožu dlaku smolom drveća i bojale je u crno.

3. Konzumiranje tableta protiv trakavice za mršavljenje

Kultura prehrane je kroz povijest uvijek bila trend. Početkom 1900-ih, prehrambeni trend kojeg su svi bili svjesni bila je dijeta s trakavicama. Sastojala se od gutanja čiste trakavice u obliku tablete. Logika iza ovoga bila je da će trakavice rasti u crijevima i apsorbirati hranu, uzrokujući gubitak težine. Nakon što bi osoba postigla svoje ciljeve, uzela bi antiparazitsku tabletu za uklanjanje trakavice. Međutim, to je bila opasna praksa, budući da je trakavica mogla narasti i uzrokovati nuspojave poput epilepsije i demencije.

4. Postizanje tuberkuloznog izgleda

Jedna od najekstremnijih praksi ljepote tijekom viktorijanskog doba bio je tuberkulozni izgled. Ženama se sviđao izgled koji je uzrokovao ovu bolest, što je uključivalo blijedu kožu, crvene usne i tanak struk. To je izazvalo pokret žena koje su namjerno oboljele od tuberkuloze, usne bi im pocrvenjele i koža im je izgledala svjetlije. Ovo je bio samo jedan od najekstremnijih trendova težine – žene bi također nosile uske korzete, što je uzrokovalo nekoliko zdravstvenih problema.

5. Belladona oči

U doba renesanse u Italiji žene bi prskale otrov iz biljke belladonna u oči kako bi postigle ‘uzbuđeni’ izgled. To se smatralo ljepotom koju su imale samo lijepe dame, iako je sipanje previše tvari u oči bilo rizično jer je postojala mogućnost da ćete oslijepiti. Ali također je imalo i nuspojave, poput zamagljenog vida i ubrzanog rada srca. Renesansa je bila važno razdoblje u povijesti s osobnim stilom ljepote.

6. Šminka za oči napravljena od opasnih kemikalija

Stari Egipćani poznati su po hrabroj i izrazitoj šminki za oči. U to vrijeme tekući tuš za oči, kakav poznajemo danas, nije bio sasvim običan kao danas. Umjesto toga, pripremali su mješavinu zelene bakrene rude, olovnog sulfida i kohla na bazi olova kako bi stvorili svoju tešku tamnu kozmetiku. Ne možemo poreći da je rezultat bio osnažujući smokey eye look, ali svi korišteni sastojci bili su iznimno opasni.

7. Golublji izmet kao rješenje protiv ćelavosti

Ćelavost je oduvijek bila problem mnogima, posebno muškarcima. Ali praksa korištena u prošlosti nedvojbeno je bila ekstremna.

Kako bi spriječili ćelavost, stari Grci su pravili pastu od kima, golubljeg izmeta, hrena i koprive. Loša vijest je bila da neobična mješavina nije djelovala.

8. Stroj za utiskivanje rupica na licu

Rupice su bile vrlo popularne i mnogi su bili uvjereni da ih mogu dobiti na ovaj ili onaj način. Zatim je 1936. Isabella Gilbert izumila ultimativni stroj za udubljenje, koji se sastojao od opruge koja pristaje licu i nosi dva sužena izbočenja pritisnuta uz obraze, podižući trend udubljenja na potpuno novu razinu.

9. Bez obrva i viša linija kose

Smatran simbolom visoke inteligencije, tijekom monarhije kraljice Elizabete I. žene su preferirale višu kosu i gotovo nepostojeće obrve. Za postizanje ovakvog izgleda koristili su orahovo ulje i zavoje natopljene amonijakom i oktom kako bi uklonili višak dlačice.

10. Crni zubi

U Vijetnamu se crnjenje zuba nekada smatralo ritualom ljepote, ali imalo je i dublje značenje. Povezani s duhovnim vjerovanjima, crni zubi trebali su zaštititi osobu od loše energije. Međutim, nije ih bilo lako pocrniti i zahtijevalo je stručnu pomoć. Proces je bio dug, a tradicija je nalagala da ih djevojke dobiju s 13 godina kao znak prirodne ljepote, donosi Svijetla strana.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr