30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga Japanske zaklade za razvojna društva – The Nippon Foundation Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u srijedu, 29. ožujka 2023.

Svečanu obljetnicu otvorili su veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, njegova Ekselencija g. Iso Masato te dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa g. Mato Njavro, nakon čega je uslijedila svečana dodjela knjiga. ZŠEM je veleposlaniku poklonio knjigu pod nazivom “Samuraj i vitez: kako se Japan uspio ekonomski razviti – Hrvatski put prema uspjehu”, autora Zorana Stiperskog, Yasua Yamamotoa te predsjednika i osnivača ZŠEM-a Đure Njavre.

Bila je to prilika i za poslušanje zanimljivog predavanja ekonomske analitičarke i više profesorice Vedrane Pribičević sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa na temu „Samuraj i Grenzer: Strateško gospodarsko savezništvo Japana i Hrvatske u postpandemičnom svijetu”. U svom predavanju prof. Pribičević se osvrnula na važnost ugovora o slobodnoj razmjeni između EU i Japana te je jasno identificirala ekonomske koristi koje bi i Japan i Hrvatska mogli imati od produbljenja suradnje, posebno u području izravnih stranih investicija, obrazovanja, tehnologije i znanosti.

Nj. E. gospodin Masato Iso, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, istaknuo je “Zagrebačka škola ekonomije i managementa značajno je doprinijela promicanju prijateljstva između Japana i Hrvatske kroz međunarodnu razmjenu studenata, osnivanje CroAsiae i organiziranje raznih događanja za produbljivanje razumijevanja Japana i zemlje Azije. Posebno sam zahvalan Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, čiji je MBA diplomski studij, koji je visoko ocijenjen, za prihvaćanje određenog broja japanskih studenata svake godine.”

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa Mato Njavro, istaknuo je važnost održavanja odnosa Hrvatske i Japana, s posebnim fokusom na obrazovanje. ZŠEM do danas broji preko 150 partnerskih sveučilišta diljem svijeta od kojih se na popisu našlo čak pet prestižnih japanskih sveučilišta. Dekan se osvrnuo na prvu hrvatsku znanstvenu, obrazovnu i poslovnu instituciju kojoj je cilj sustavno i dugotrajno povezivati ​​Hrvatsku i jugoistočnu Europu s Azijom – CroAsia institut (CAI) koju je osnovao ZŠEM. Također, naglasio je kako je od osnutka ZŠEM-a u sklopu međunarodnih razmjena oko 150 japanskih studenata studiralo na ZŠEM-u barem jedan semestar.

Japan i Hrvatska uspostavili su službene diplomatske odnose 5. ožujka 1993. Od tada dvije zemlje uživaju pozitivan i konstruktivan odnos temeljen na međusobnom poštovanju i zajedničkim vrijednostima.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa ima partnerstvo s Japanom koje uključuje akademsku suradnju i programe razmjene. ZŠEM je potpisao ugovore s nekoliko japanskih sveučilišta, uključujući Akita International University, Nagoya University, Sophia University, Meiji Gakuin University i Ritsumeikan Asia Pacific University. Ovi sporazumi omogućuju programe razmjene studenata i nastavnika, zajedničke istraživačke projekte i drugu akademsku suradnju.

Posebna značajka ZŠEM-a je Additional Degree program koji studentima omogućuje stjecanje dodatne diplome na jednom od partnerskih sveučilišta. Studenti ZŠEM-a ako odaberu ovaj program godinu dana diplomskog studija provode na ZŠEM-u dok drugu godinu provode na Nagoya University of Commerce and Businessa. Svi NUCB programi rangirani su kao prvi u Japanu i među deset najboljih MBA programa u Aziji prema Eduniversal ljestvici.

Partnerstvo ZŠEM-a i Japana odražava rastuću povezanost Hrvatske i Japana u obrazovanju i poslovanju. Pružanjem mogućnosti studentima i akademicima za suradnju i razmjenu znanja. Tako obje zemlje mogu ojačati svoje veze i promicati gospodarski rast i inovacije.

Održana je ploča rasprave naziva “Upravljanje japanskim stilom kao kamen temeljac japanskog gospodarstva: modeli vodstva za 21. stoljeće” u kojima su sudjelovali profesori ZŠEM-a te direktorice vodećih japanskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj.

Raspravu su otvorili izvanredni profesor Zagrebačke škole ekonomije i managementa i Luxembourg School of Businessa Borna Jalšenjak, viša predavačica ZŠEM-a Vedrana Pribičević, generalna direktorica Balkan Hitachi Energy doo Nina Dusper Sušić te regionalna direktorica globalne biofarmaceutske kompanije Takeda za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu Viktorija Zadro Huml.

Koje bi bile glavne razlike u praksi vođenja u Europi, SAD-u i Japanu, odgovorio je izv. prof. Borna Jalšenjak: “Razlike su vrlo uočljive između kontinentata i kultura. Čak do te mjere da će postojati varijacije između dijelova zemlje, a kamoli kontinenta. Ne postoji jedna veličina koja odgovara svima,uvijek je kontekstualno”.

Regionalna direktorica globalne biofarmaceutske tvrtke Takeda za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu Viktorija Zadro Huml naglasila je kako je Takeda Pharmaceuticals japanska multinacionalna farmaceutska kompanija, dijelom američkih i britanskih korijena, najveća farmaceutska kompanija u Aziji i jedna od 20 najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija u budućnosti. . Istaknuta je kako su glavne vrijednosti njihove tvrtke stavljanje pacijenata na prvo mjesto, izgradnja povjerenstva u društvu, jačanje ugleda tvrtke i razvoj održivog poslovanja.

Pandemija Covid-19 postavila je dva glavna trenda: održivost i digitalizacija. Generalna d

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr