Od potresa na Baniji 67 provala u kuće s crvenom naljepnicom, lopovi uglavnom imaju isti cilj.

Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Naljepnica ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasiti iz objekta s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruši

Od razornog potresa koji je pogodio Banovinu krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa iz kuća i zgrada koje su neuporabljive i prijeti im urušavanje pa policija poziva građane da im pomognu u otkrivanju kradljivaca.

Iako je potres, koji je uništio njihove domove, bio trauma za njihove vlasnike koji dalje žive u teškim uvjetima u kontejnerima i drugim smještajnim objektima, lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te namještaj.

Iz sisačko-moslavačke policije Hini su priopćili kako vodenu stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neuporabljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Najviše je provalnih krađa u objektima sa crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska.

U policiji ističu kako maksimalnu pozornost daju prevenciji provalnih, odnosno teških krađa u kuće, stanove i ostale objekte koji ‘zjape’ praznima jer ih vlasnici, uslijed oštećenja, ne mogu koristiti.

Sve se više javlja o sumnjivcima koji se kreću oko oštećenih objekata

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata.

To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, u pojedinim slučajevima i njihovom uhićenju na mjestu zločina.

Stoga se pozivaju građani da ih pravovremeno obavještavaju o svim situacijama u vezi s kretanjem i zadržavanjem nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih u potresu.

Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svom radu te spriječiti početak kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Razoran potres od 6,2 prema Richteru, s epicentrom sedam kilometara sjeverozapadno od Petrinje, pogodio je Banovinu oko podneva 29. prosinca 2020.

Od posljedica potresa poginulo je sedam ljudi, od kojih je petero u Majskim Poljanama ostalo u Žažini i Petrinji, a od zadobivenih teških ozljeda nekoliko mjeseci nakon potresa umrla je još jedna osoba.

Uz značajnu materijalnu štetu u Petrinji, Šišku i Glini te okolnim mjestima, oštećenja su pretrpjeli i brojni stambeni te gospodarski objekti diljem Sisačko-moslavačke, kao i Zagrebačke i Karlovačke županije.

Provalnici kradu sve što se iz praznih objekata da ukrasti

Osim nezadovoljstva dinamikom obnove, zbog čega se ni nakon više od dvije godine od potresa ne mogu vratiti u svoje domove, stanovnici pogođenog područja izloženi su i brojnim provalama u svojim domovima koji zjape prazni zbog opasnosti od dodatnog urušavanja.

Ne, to ne smeta provalnicima koji kradu sve što se da ukrasiti iz objekta s crvenom naljepnicom, koja tumači da je nosivi sustav zgrade pretrpio teška oštećenja pa postoji mogućnost da se uruše njezini nosivi i nenosivi elementi.

Stoga se preporučuje da se u takav objekt ne ulazi niti u njemu boravi.

Sisačko-moslavačka policija često javlja o provalama u stanovima sa crvenim naljepnicama iz kojih se kradu razni kućni aparati, radijatori, klima uređaji, kućna rasvjeta i drugo pokućstvo.

Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve, a često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti iz kojih lopovi kradu inventara.

Iako policija uglavnom javlja o “nepoznatim počiniteljima”, sve je više slučajeva, poput onog od ovoga utorka, kada je dvoje provalnika otkriveno nakon što su iz sisačke kuće sa crvenom naljepnicom ukrali radijatore i druge elemente za centralno grijanje.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr