Orka Lolita 50 godina živjela je zatočena u akvariju na Floridi. Sad će je pustiti na slobodu

UHVATILI SU JE 1970.

Foto: PROFIMEDIA

Miami Seaquarium postigao je “obvezujući sporazum” s neprofitnom organizacijom “Friends of Lolita” da se komplet koji je sve do nedavno sudjelovao u nastupima za publiku vrati u ocean u roku od dvije godine

Akvarij na Floridi postigao je dogovor sa aktivistima za prava životinja da puste Lolitu, orku kitu koja je provela više od pola stoljeća u zatočeništvu, objavili su dužnosnici u četvrtak.

Miami Seaquarium postigao je “obvezujući sporazum” s neprofitnom organizacijom “Friends of Lolita” da se kit koji je sve do nedavno sudjelovao u nastupima za publiku vrati u ocean u Sjeverozapadnom Pacifiku u roku od dvije godine.

Lolita ima 57 godina, a uhvatili su je 1970. Nazivaju je i Toki, što je skraćenica indijskog naziva za kitu Tokitae, izvijestio je Miami Herald.

Kako bi se Lolita vratila u svoje prirodno stanište, potrebno je odobrenje federalnih vlasti, dodaje floridski dnevnik.

Proces puštanja Lolite na slobodu trajao je godinama, a sudjelovale su i neprofitne organizacije osiguravajući joj medicinsku skrb.

Prethodni vlasnik Seaquariuma, SeaWorld Entertainment Inc, prekinuo je zabavne spektakle s kitom 2016. Lolita je nekad bila glavna atrakcija, a mirovinu je otišla u ožujku 2022. kada se promijenila uprava.

“Upravo je želja omogućiti bolju budućnost Lolitu što je jedan od razloga za preuzimanje Miami Seaquariuma”, napisao je Eduardo Albor, izvršni direktor tvrtke The Dolphin Co.

Snažan poticaj kampanje za oslobađanje Lolite bio je dokumentarni film “Blackfish” iz 2013. koji se bavio upravo zatočenim orkama.

Kitovi ubojice su visoko društveni sisavci i nemaju prirodnih grabežljivaca, a mogu živjeti 80 godina.

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr