U kinu uskoro stiže novi film Wesa Andersona. A rado smo se prisjetili i onih starih

Filmski maraton

Osobna estetika, razigrani narativni stil, ekscentrici u fokusu priče i hrpa glumaca s ‘A’ liste – zajedničke su to karakteristike gotovo svih filmskih redatelja Wesa Andersona. Danas već kultni američki film, poznat je po izrazito stiliziranim filmovima koji nerijetko gube dodir s realnošću, a onda se vraćaju ‘u naš’ svijet brzom radnjom i dijalogom. Andersonov zaštitni znak je i doza melankolija u filmovima i gotovo uvijek besprijekoran glazbeni zvučni zapis.

Mi smo spremni večer provesti uz neke od njegovih naslova, a oni su:

Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca

Jedna od najljepših Andersonovih filmova priča nam priču o djevojčici i dječaku, dvanaestogodišnjacima koji se zaljube i sklope tajni pakt. Odluče pobjeći u divljinu, au tom ‘bijegu’ nailaze na brojne prepreke i odrasle koji žele spriječiti njihove planove. Kao i uvijek, u ovom filmu genijalnog redatelja vidimo niz poznatih lica od Brucea Willisa, Edwarda Nortona, Billa Murraya do Tilde Swinton i Frances McDormand.

Kraljevski Tenenbaumovi

Jedan je ovo od najpoznatijih Andersonovih filmova u kojem je njegov vrckavo-melankolični stil došao do izražaja. U fokusu je ekscentrična obitelj, a upravo iz tog filma dolazi i jedan od najpoznatijih Andersenovih likova: Margot Tenenbaum. Margot Tenenbaum je Andersonova vizija melankolične djevojke, izgubljene između neobično briljantnog djetinjstva i zbunjujućih osjećaja koje donosi prelazak u svijet odraslih.

Hotel Grand Budapest

film Hotel Grand Budapest ne manjka holivudskih legendi, a glavnu ulogu tumači uvijek izvrstan Ralph Fiennes. U ovom se filmu najviše istaknula Andersonova koloritna estetika koja je nenametljiva, a opet cijelo smo vrijeme svjesni. Radnja prati ‘pomaknutog’ gospodina Gustavea, odgovornog za hotel Grand Budapest Hotel, i njegovog pomoćnika koji igrom okolnosti ukradu slavnu sliku i odlaze u bijeg. U nizu hollywoodskih veterana, u filmu glumi i genijalna Saoirse Ronan.

Rushmore

Najstariji je na ovom popisu, a pripada i omiljenim filmovima 90-ih godina. Rushmore je popularna punoljetnosti drama prožeta humorom tipičnim za Wesa Andersona. Kako i inače gradi svoje likove, i ovoga je puta u središtu radnje ‘čudak’, ekscentrični tinejdžer Max Fischer. Zaljubljen je u svoju profesoricu, ali u nju je preko ušiju zaljubljen i bogataš, vlasnik industrijskog pogona s kojim se upoznaje.

Otok pasa

Umijeće Wesa Andersona u animiranom filmu dokazalo se iu njegovom najnovijem filmu. Otok pasa smješten je u distopijsku budućnost i rađen tehnikom stop-animacije. Prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem. Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono.

Više o temiIzvor: Journal.hr