Zbog podjele hrane nastao je stampedo u kojem je poginulo 9 osoba: “Svi su počeli trčati”

Najmanje je devet ljudi poginulo u petak u stampedu u Karachiju, na jugu Pakistana, kada je mnoštvo nahrupilo u tvornicu gdje je bila organizirana raspodjela pomoći u hrani u prigodi ramazana, priopćila je policija.


Fida Janwarišef policije u Baldiji, zapadnom predgrađu Karachija, rekao je za AFP da je narednik

ampedo nastao kada su žene u potrebi s djecom pohrlile u tvornicu gdje se dijelila hrana.

Nastala je panika i “svi su počeli trčati”, rekao je. Trupla šest žena i troje djece prevezena su u državnu bolnicu Abbasi Shaheed, rekao je glasnogovornik Muhammad Farraukh.

Čelnik spasilačke organizacije rekao je za AFP da su još dva tijela prevezena u drugu bolnicu. Među poginulima su baka i nećakinja Moje ime je Ahmed (30). “Svake godine dolazimo u tvornicu po zekat”, rekla je misleći pritom na obavezni milodar koji daju imuniji muslimani u vrijeme ramazana. „Počeli su tući ženepalicama i gurati ih” rekla je. “Posvuda je bio kaos”.

Janwari je rekao da su trojica tvorničkih radnika uhićena jer nisu obavijestili policiju o raspodjeli pomoći, pa nije bilo nadzora kretanja okupljenog mnoštva. Prošlog tjedna, prvog dana ramazana kada muslimani po običaju donose milodare siromašnima jedna je osoba poginula, a osam je ozlijeđeno u gužvi tijekom raspodjele brašna na sjeverozapadu Pakistana.

Pakistan je prije nekoliko mjeseci zahvatila teška gospodarska krizacijene osnovnih prehrambenih namirnica gotovo su dvostruko porasle, a inflacija je dosegnula rekordnu razinu.

Stanje pogoršava svjetsku energetska kriza zbog rata u Ukrajini i poplava nakon monsunskih kiša koje su 2022. pogodile trećinu zemlje.

Premijer Šehbaz Šarif pokušava reaktivirati sljedeću tranšu kredita vrijednog 6,5 milijardi dolara, dogovorenog s MMF-om 2019. No ta međunarodna institucija ne traži prije isplate novca radikalne reforme koje uključuju povećanje poreza i znatno smanjenje subvencija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr