Premijerka Sanna Marin bori se za opstanak: Hoće li i Finska napraviti oštar zaokret udesno?

TIJESNA BITKA S DESNICOM

Foto: OSOBLJE/REUTERS

Nakon nacionalističkog proboja u susjednoj Švedskoj i pobjede krajnje desnice u Italiji prošle godine, Finska bi mogla postati zadnja zemlja koja se pridružila nacionalističkoj vrijednosti u Europi

Finska glasa u nedjelju na parlamentarnim izborima na kojima bi zemlja mogla dramatično zaokrenuti udesno, dok stranke desnog središta i antiimigracijski nastoje zbaciti socijaldemokratsku premijerku Sannu Marin.

POGLEDAJTE VIDEO

Nakon proboja nacionalista u susjednoj Švedskoj i pobjede krajnje desnice u Italiji prošle godine, Finska bi mogla postati posljednja zemlja koja se pridružila nacionalističkoj vrijednosti u Europi.

Glasovanje dolazi samo nekoliko dana uoči službenog pristupa Finskoj obrambenom savezu NATO-u, što je postalo moguće nakon što je Turska u četvrtak ratificirala kandidaturu te zemlje za članstvo.

“Ankete pokazuju da desni politički trend u Finskoj jača”, rekao je Juho Rahkonen iz istraživačkog instituta E2 za AFP.

Tradicionalno, najveća od osam vodećih stranaka u parlamentu prva dobiva priliku za sastavljanje vlade, a od 1990-ih ta je stranka uvijek zahtijevala mjesto premijera.

“Naš cilj je pobijediti na ovim izborima i nastaviti naš rad za održivu budućnost”, rekao je Marin novinarima na marginama svog posljednjeg pojavljivanja u kampanji u Helsinkiju.

Najnovija anketa koju je u četvrtak objavila javna televizija Yle pokazala je da Nacionalna koalicija desnog centra ima neznatno vodstvo s 19,8 posto, dok je nacionalistička euroskeptična Finska stranka na drugom mjestu s 19,5 posto.

Na trećem mjestu je Socijaldemokratska partija (SDP) koju vodi Marin, koja je s 34 godine preuzela dužnost 2019. kao najmlađa premijerka na svijetu, s 18,7 posto.

Dok je Marin prema anketama najpopularnija premijerka Finske u ovom stoljeću, ona se bori pretvoriti svoju popularnost u SDP-ova mjesta u parlamentu.

“Iako je iznimno popularan, izaziva i protivljenje. Politička podjela je ojačana”, rekao je Rahkonen.

Dok je neki video kao snažnu čelnicu koja je vješto upravljala pandemijom Covid-19 i procesom članstva u NATO-u, drugi rastući javni dug u njezinom mandatu i skandale oko videoisječaka njezinih partija vide kao znakove njezina neiskustva.

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr