Kako pobijediti proljetni umor? Pronašli smo lijek šetajući ovim predivnim šumama u okolici Zagreba

Okolica Zagreba

Poželite li otići na jednodnevni izlet u prirodu, okolica Zagreba nudi brojne zelene oaze u kojima možete uživati ​​u šetnji, napuniti baterije, a potom i naučiti nešto novo.

Poučna pješačka staza Šumarica

Oko dva sata relaksirajuće šetnje potrebno vam je kako biste obišli ovu poučnu pješačku stazu Šumarica dugu oko devet kilometara. Sigurni smo kako ćete šetajući ovim puteljkom upotpunosti dopustiti misli i uživati ​​u prirodi. Naime, puteljak vodi kroz šumu, šumske obronke, uz potok Curek, preko potoka Kozare, potom uz vinograde i vikendice sve do vidikovca Lakovica nedaleko od Kozjače.

Odlučite li se za vikend bijeg u ovom oazu mira, doživjet ćete jednu pravu čaroliju prirode, a šetajući ovom stazom možete pročitati informacije o povijesti Vukomeričkih gorica, stanovništvu, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu.

Trakošćan

Jedan od najpoznatijih dvoraca koji se nalazi u Varaždinskoj županiji, bajkovito je mjesto za odmor u kojem će uživati ​​sva vaša osjetila. Ispod dvorca nalazi se veliko umjetno jezero uz koje možete uživati ​​u pikniku ili igrati badminton. Osim toga, neposredna okolica dvorca okružena je pejzažnim parkom i šumom kojom možete prošetati. Naime, Poučna staza Trakošćan „Put vila“ koja ide oko jezera pruža uvid u prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolnog područja. U laganoj šetnji dugoj 5 km možete razgledati prirodne ljepote. Na njoj se nalazi 20 poučnih točaka, kao i ribarska kućica koja je uređena kao info-točka gdje se možete predahnuti za vrijeme šetnje.

Grebengrad

Grebengrad je danas ruševna utvrda koja se nalazi u okolici Novog Marofa, blizu mjesta Mađareva. Jedna je od najvećih utvrda u Zagorju, a nalazi se na istočnom rubu Ivanščice. Osim što ćete imati vidjeti prilike ostatke nekadašnje utvrde, put do nje vrlo je jednostavan i pristupačan. Stoga ovom rutom možete i biciklom.

Tijekom šetnje uživat ćete u šumskom zraku i prirodi, a uz put ćete imati priliku vidjeti lijepe tradicionalne ‘kleti’ s pogledom na Zagorje prema Kalniku. Osim toga, odlučite hoćete li se ovdje provesti vikend, možete pronaći jedan od dva Mednih hiža. Riječ je o autohtonim zagorskim drvenim kućama u kojima ćete uživati ​​i odmarati se u okruženju prirode.

Izletište Vražja peć

Ovo mjesto pravi je biser prirode. Na ulazu u Sopot prošetat ćete dijelom po asfaltiranom putu, dijelom po makadamu i stići do potoka Sopotnica. Ovaj čaroban šumski prizor neće vas ostaviti ravnodušnima. Slap se s visine dva metra spušta iz špilje u jezerce dubine otprilike jednog metra i ispod mostića nastavlja mirno teći kao plitki potok dubine tako da ga čovjek može pregaziti. Zanimljiva je legenda oko imena Vražja peć. Naime, govori se kako je potokom prije 200 godina tekla crvena vatra. Ipak, postoji logično objašnjenje za crvenu boju potoka. Naime, ona potječe od crvenog neba za vrijeme zalaska sunca. Jedna predivan prirodna čarolija koju se isplati vidjeti i doživjeti.

Petrova gora

Nalazi se samo sat vremena vožnje od Zagreba. Šumski kompleks i svježi šumski zrak pravi su izbor za smirujući odmor i bijeg u prirodi. Ovdje možete prošetati uređenim planinarskim stazama uz koje je moguće obići mnoge kulturno-povijesne znamenitosti poput ostataka pavlinskog samostana, spomen-obilježja Kraljev grob, Spomenika revolucije Vojina Bakića i Centralne partizanske bolnice.

Osim toga, ovdje se nalaze i dvije poučne staze – Rimski put ja Kraljev put koji su prilagođeni i za osobe s invaliditetom.

Kozjača

Šuma Kozjača prostire se na blagim obroncima prigorskog dijela Karlovca i jedan je od simbola zelenila ovoga grada. Blago brežuljkasti teren idealan je za ugodne šetnje i rekreaciju. Tijekom šetnje naići ćete na početnu ploču uz koju ćete imati priliku naučiti nešto i biljnom bogatstvu koje ovdje prevladava. Nakon duge šetnje možete predahnuti na klupicama ili se možete osvježiti na gradskom kupalištu na Mrežnici.

Slaphouse

Dolina Slapnica je potočna dolina kroz koju protječe istoimeni potok, a nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore. Od 1999. godine postaje dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Šetnica prati tok rijeke te slapove koji će vas, sigurni smo, oduševiti.

Osim što radite u uvjetima, šetnja ili bicikliranje izvrsni su način na koji ćete nakratko pobjeći od užurbane svakodnevice i napuniti baterije. Boravak u prirodi na svježem zraku ima pozitivan učinak za naše fizičko i psihičko zdravlje, a dok sunce ima još dovoljno, iskoristite svaki slobodan trenutak za šetnju šumom.

Fotografije: Pexels, Instagram, Facebook

Više o temiIzvor: Journal.hr