Putinov plan za nuklearno oružje u Bjelorusiji: Bit će učinjeno unatoč buci iz Europe i SAD-a

Rusija će svoje taktičko nuklearno oružje premjestiti blizu zapadnih granica Bjelorusije, izjavio je u nedjelju ruski izaslanik u Minsku, na sam prag NATO-a, u potezu koji će vjerojatno izazvati dodatnu eskalaciju sukoba Moskve sa Zapadom.


U jednom od najpoznatijih nuklearnih signala iz Rusije od početka invazije na Ukrajinu prije 13 mjeseci, predsjednice Vladimir Putin izjavio je 26. ožujka da će se Rusija stacionirati u Bjelorusiji taktičko nuklearno oružje.

Dvije susjedne zemlje formalno su dio “zajedničke države” i godinama su u pregovorima o daljnjoj integraciji, procesu koji se ubrzao prošle godine, nakon što je Minsk dozvolio Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu.

Oružje će “biti premješteno na zapadnu granicu naše savezne države i povećati mogućnosti za osiguranje sigurnosti”, rekao je ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Gryzlov za bjelorusku državnu televiziju.

“To će biti učinjeno unatoč buci iz Europe i Sjedinjenih Država.”

Gryzlov nije precizirao gdje će oružje biti stacionirano, ali je potvrdio da će skladište biti dovršeno, prema Putinovoj naredbido 1. srpnja, a zatim premješteno na zapad Bjelorusije.

Bjelorusija se graniči na sjeveru s Litvom i Latvijom a na zapadu s Poljskom, koje su redom dio istočnog krila NATO-a, nakon ruske invazije na Ukrajinu ojačana dodatnim postrojbama i vojnom opremom.

SAD i drugi saveznici Kijeva izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji, a američki predsjednik Joe Biden to je nazvao “zabrinjavajućim”.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će njegova zemlja Rusija također dopustiti da tamo, bude li potrebno, postavi i interkontinentalne nuklearne rakete.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr