Odlazak Sanne Marin: Na izborima u Finskoj desnica proglasila pobjedu

Šef finske Nacionalne koalicijske stranke (NCP) desnog centra Petteri Orpo večeras je proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima u Finskoj, na kojima bi trebao naslijediti Sannu Marin na mjestu premijera.


“To je velika pobjeda. Počet ćemo pregovore o vladi”, rekao je bivši ministar, 53-godišnjica Petteri Orpodobivši pljesak svojih pristaša.

Prema projekcijama televizije Yle, Nacionalna koalicija Petterija Orpa dobiva 48 od 200 mjesta u parlamentu, ispred Finske stranke s 46 mjesta i socijaldemokrata bivšeg premijera Marina s 43 mjesta. Uoči izbora, na temelju ankete, najavljen je zaokret Finske udesno.

NCP je vodio u anketama gotovo dvije godine, iako se njegova prednost istopila posljednjih mjeseci. Obećao je smanjenje potrošnje i zaustavljanje rasta javnog duga, koji je od Marinovog preuzimanja dužnosti 2019. dosegnuo nešto više od 70 posto BDP-a.

Orpo je prethodno optužio Marinu za potkopavanje finske ekonomske otpornosti u vrijeme kada je europska energetska kriza, potaknuta ruskim ratom u Ukrajini, teško pogodila zemlju, a troškovi života porasli. Najavio je da će pregovarati sa svim skupinama kako bi dobio većinu u Saboru. Izbori se održavaju samo nekoliko dana prije službenog pristupa Finskoj NATO-u.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr