Novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović: “Oprostili smo se sa posljednjim diktatorom u Europi”

Jakov Milatović pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i bivši predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto.


Izlaznost na izborima bila je 70 posto od ukupno upisanih oko 550 tisuća birača.

Aktualni predsjednik Milo Đukanović osvojio je 41,1 posto glasova, koliko je Jakov Milatović osvojio je 58,9 posto glasova.

Novi predsjednik Crne Gore je Jakov Milatović.

Hvala svima što ste danas bili sa nama i što ste nas pratili u toku izbornog dana i noći.

Vaš CDT pic.twitter.com/B8j79T45gj

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) 2. travnja 2023

Ispred Milatovićeve stožere čuli su se povici “lijte kiše hladne vode, Milo ode”.

Nakon objave konačnih izbornih rezultata javnost se obratila Jakovu Milatoviću: „Večeras je noć u kojoj smo čekali više od 30 godina,sretno nam bilo. Ovo je pobjeda pomirene Crne Gore. Crna Gora se večeras odlučno oprostila od ovog Đukanovićevog režima i rekla da europskoj Crnoj Gori”, kazao je.

Dodao je: “Večeras smo sa svim građanima i građanima rekli jedno zbogom korupcije i kriminalu. Nikad više. Rekli smo dobra večer jednoj bogatijoj, uspješnoj, europskoj Crnoj Gori.”

U stožeru se zaorila pjesma sa stihovima „Milo, lopove“.

“Crna Gora želi najbolje odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana. Mi želimo zajedništvo, slogu i napredak u europskom Zapadnom Balkanu. Rekli smo zbog posljednjeg diktatora u Europi”, poručio je Milatović.

Milo Đukanović čestitao Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima: “Crna Gora je birala. Ja nisam njen izbor i poštujem izbor. Želim predsjedniku da bude uspješan jer će i Crna Gora biti uspješna. Želim da se zahvalim svima koji su ukazali povjerenje u meni, i svima ovih 30 godina. Nekad su ti glasovi bili dovoljni za većinu, nažalost sada nisu. Ponosan sam na ogromnu podršku koju sam dobio u sredinama gdje su većina manjinski narodi.

Mislim da je sada vrlo važno da Crna Gora održi sljedeće izbore, one koji su zakazani za lipanj, parlamentarne izbore. Nekad dobiješ izbore, nekad izgubiš. Mislim da smo pokazali apsolutnu odgovornost prema građanima Crne Gore. Što se mene tiče, građanska, multietnička, demokratska Crna Gora ostaje moja ljubav i ono čemu ću biti posvećen kraju života. Trudim se da do kraja mandata svoj posao obavljam na najbolji mogući način”, rekao je Đukanović.

Izborni dan obilježile su manje nepravilnosti, a Milo Đukanović ranije je tijekom dana rekao da će čestitati pobjedu svom protukandidatu u slučaju da pobijedi.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović čestitao je Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima. “Misija obavljena”, rekao je.

“Čestitam Jakovu Milatoviću na izboru za prvog europskog predsjednika u povijesti Crne Gore! Misija završena. Crna Gora ima svijetlu budućnost”, napisao je Abazović na društvenim mrežama.

Milatović je nakon što je glasao bio siguran u pobjedu te je ustvrdio da je u prvom krugu razlika bila veća od 70 tisuća glasova te da smatra da je to nedostižno.

Jakov Milatović je ekonomist, bivši ministar gospodarskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2020.u kojem je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) prvi put nakon tri desetljeća izgubila većinu u parlamentu.

Ispred Milatovićevog izbornog stožera počelo je veliko slavlje nakon što su objavljeni preliminarni rezultati prema kojima je Milatović novi predsjednik Crne Gore.

Milatovićeva izborna strategija temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura.

Uoči drugog kruga Milatovića podržala je većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandićčelnik prosrpske Demokratske fronte koja je dobila 19 posto potpore i ALexa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dva tjedna podržalo oko 10 posto birača.

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006.

Prije njega tu je funkciju u dva mandata obnašao Filip Vujanović i u jednom Milo Đukanovićoboje članovi Demokratske partije socijalista.

Inauguracija Jakova Milatovića može se očekivati ​​sredinom svibnja.

Dva dana prije predsjedničkih izbora Milo Đukanović raspustio je crnogorski parlament i zakazao izvanredne parlamentarne izbore za 11. lipnja.

Iz Podgorice je izbore cijeli dan pratila reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

“Dan je protekao vrlo mirno, nije bilo većih problema, tek uobičajena kršenja izbornih pravila, tj. izborne šutnje. Birači su bili izuzetno motivirani, izlaznost do 19 sati bila je čak 67 posto, a bila je motivirana i takozvana crnogorska dijaspora. Ovih dana ovdje su slijetali zrakoplovi iz Luksemburga, dolazile su kolone vozila, autobusa, a vidjet ćemo kome će to na kraju donijeti prednost.”

Više možete pročitati OVDJE.

Prve rezultate komentirao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je Milatoviću već čestitao na svom Twitter profilu.

Čestitamo @JakovMilatovic izbora za predsjednika Crne Gore. Nadam se da će on voditi Crnu Goru putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati ​​na dobrobit građana i Crne Gore i Republike Srpske.

— Milorad Dodik (@MiloradDodik) 2. travnja 2023

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr