Jakov Milatović novi je predsjednik Crne Gore

Jakov Milatović pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i aktualni predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto, objavio je Centar za praćenje i istraživanje (CEMI) na temelju više od 80 posto glasova. prebrojano.

GalerijaPaula Klaić Saulačić Predsjednički izbori u Crnoj Gori - 1 Predsjednički izbori u Crnoj Gori - 2 +2Predsjednički izbori u Crnoj Gori - 3


Izborni stožer Jakova Milatovića godine proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

Prema prvim neslužbenim rezultatima, Đukanović je doživio veliki poraz. Predsjednički kandidat Milo Đukanović osvojio je 39,4 posto glasova, a Jakov Milatović 60,6 posto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 35,7 posto obrađenog uzorka, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Predsjednički kandidat Milo Đukanović osvojio je 39,7 posto glasova, a Jakov Milatović 60,3 posto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 46,8 posto obrađenog uzorka, podaci su Centra za praćenje i istraživanje (CeMI).

Iz Podgorice cijeli dan izbora pratila je reporterka Dnevnika Nove TV, Paula Klaić Saulačić.

Nakon tri desetljeća što premijerskih, što predsjedničkih mandata, Milo Đukanović na biralištu je bio staložen i miran. Građansku dužnost učinio je to u društvu supruge uz pratnju brojnih novinarskih ekipa.

“Mislim da je ovo dobar trenutak, početni trenutak da Crna Gora najavi svoj povratak na put europskog razvoja. Vjerujem da će rezultati izbora dati za pravo takvo očekivanje”, poručio jeMilo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista.

S druge strane, 25 godina mlađi, bivši ministar gospodarskog razvoja Jakov Milatović. Očito uzbuđen, jer je na biralištu stigao bez osobne iskaznice. Morao se vratiti kući, pa tek onda ispuniti glasački listić. U javnom nastupu, samouvjeren.

“Ja sam apsolutno siguran u pobjedu. Znate da mi se u odnosu na prvi krug razlika čini iznad 70 tisuća glasova”, rekao je tijekom dana Milatović.

Odaziv jako dobar. Napravite 15 sati gotovo 50 posto. Građani su podijeljenog mišljenja.

“Želim promjenu za ovu mlađu generaciju. Dosta je bilo, 30 godina, pa da je od kuće ne bih glasao za Đukanovića”, rekao je jedan građanin, dok je drugi kratko poručio “Želim Milu Đukanoviću pobijediti.” No, neki su još neodlučni “Ne znam što bih vam rekao. Život je s jedne strane dobar, ali imamo velike podjele u društvuvelike razlike.”

Za mnoge Crnogorce to je krivnja aktualnog predsjednika, kojeg se godinama proziva za korupciju i klijentelizam. U njegovu protukandidatu vide nadu u promjenu, iako ga kritičari optužuju da je obični populist uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

“Jedino kome je možda u interesu da stvara incidente, to je sadašnji predsjednik države. Ako bude incidenata, znajte od koga dolaze”, jasan je bio Milatović.

„Podignuto je malo tenzija, više nego potrebno. Vjerujem da će sve ostati pod kontrolom”, rekao je Đukanović, a na Milatovićevu izjavu kratko rekao “Naravno, kao što vidite u svakoj vašoj izjavi, pa i ovoj koju sada slušate, podižem tenzije“.

Iz Podgorice javila se reporterka Dnevnika Nove TV,Paula Klaić Saulačić.

“Dan je protekao vrlo mirno, nije bilo većih problema, tek uobičajena kršenja izbornih pravila, tj. izborne šutnje. Birači su bili iznimno motivirani izlaznost do 19 sati bila je čak 67 mjesto, bila je motivirana i takozvana crnogorska dijaspora. Ovih dana ovdje su slijetali zrakoplovi iz Luksemburga, dolazile su kolone vozila, autobusa, a vidjet ćemo kome će to na kraju donijeti prednost.”

“Birališta se zatvaraju u 20 sati, a već oko 21 sat mogli bi se znati prvi preliminarni rezultati. Tijesna je ovo borba. Analitičari kažu da je teško uopće predvidjeti što bi moglo biti. Neki ipak daju laganu prednost Milatoviću, no u isto vrijeme Đukanovića se ipak nikad ne može otpisati. Crnogorci su vrlo motivirani, svatko iz svojih razloga. Neki su mi danas rekli pa da im je i brat i obitelj i iz vlastite kuće, za Đukanovića nakon 30 i nešto godina ne žele više glasovatine žele ga na vlasti i kažu da je došao njegov kraj”, rekla je Klaić Saulčić.

„S druge strane neki će pak glasati isključivo za njega kako bi se spriječio Milatović, s kojim je blisko povezan, da dođe na vlast prosrpske stranke i Srpske pravoslavne crkve. I Šešelj ga je javno podržao, no Milatović se od toga ogradio. Neki smatraju da će on kao mlad, obrazovan čovjek donijeti boljitak Crnoj Gori. Kako god vidjet ćemo kakvi će rezultati biti i vidjeti ćemo koji je to put koji bira Crnu Goru. Ovi izbori biti će dobra uvertira u izbore koji Crnogorce čekaju u lipnju, a to su oni parlamentarni“, zaključila je Klaić Saulčić.

Prve rezultate komentirao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik koji je već čestitao Milatoviću na svom Twitter profilu.

Čestitamo @JakovMilatovic izbora za predsjednika Crne Gore. Nadam se da će on voditi Crnu Goru putem napretka i prosperiteta i da ćemo u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati ​​na dobrobit građana i Crne Gore i Republike Srpske.

— Milorad Dodik (@MiloradDodik) 2. travnja 2023

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr