Lavež koji život znači: Pogledajte kako izgleda trening za psa spasioca

Važni heroji koji su tragali za nestalima nakon potresa najbolji su čovjekovi prijatelji. I to su u mnogim katastrofama dokazali. Psi moraju proći dugogodišnje školovanje kako bi postali licencirani spasioci. Nekoliko krznenih tragača baš je danas položio ispit za spašavanje.

GalerijaPotražni psi - 1 Potražni psi - 2 Potražni psi - 3 +0Potražni psi - 4


Psi spasioci od velike su koristi i pomoći na potresu pogođenim područjima.

„U vrlo velikom postotku potrage za ljudima psi su vrlo uspješnizbog njihove brzine su u velikom postotku nezamjenjivi”, rekao je Tomislav Zdenčar iz K9 tima, DVD-a Prečko.

Da bi u potragama bili nezamjenjivi prolaze treninge i ispite.

“Pas mora biti pod kontrolom. Jedan dio obuke je poslušnost gdje on mora na komande izvoditi vježbe“, objašnjava Zdenčar.

Ispit iz spašavanja sastoji se od traganja u prirodi i ispita poslušnosti. U obuku su se uključili i vatrogasci.

„Definitivno je to velik napredak u našem vatrogascu i pas može napraviti ono što profesionalni vatrogasac ne bi mogao”, rekla je Klara iz DVD-a Kupljenovo, “Pas može spasiti čovjekov život ako je dovoljno dresiran” dodala je Ana.

Pas ima oko 11 tisuća njušnih stanica više nego čovjek. Školovanje traje dvije do dvije i pol godine, a tek s četiri godine rada su psi stvarno dobri. Tek tada imate psa za kojeg možete ‘gurnuti ruku u vatru’ da je on točan, donosiEna Dumenčićreporterka Dnevnika Nove TV.

„Kreću od stanične dobi sedam do osam tjedana. Vlasnik je trener ali imamo i instruktore. Najčešće pasmine su retriver, labrador, lovački pasmin, border coly, belgijski ovčari nezaobilazni”, zaključio je Zdenčar.

Koja god pasmina, bio pomagač ili spasiocpsi su još jednom dokazali da su iu najtežim trenucima, najbolji čovjekov prijatelj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr