SPREMAJU UDAR NA 'ZDS', SLJEDU DRAKONSKE KAZNE! Moglo bi stajati pravo bogatstvo: Žele disciplinirati građane, objavili detalje iz ministarstva

Foto: Joško Ponoš / CROPIX

Autor: Dnevno.hr/EP

Što se tiče države, nikada dosta kazni za građane, čini se tako prema najavama koje su puštene u javnost prethodnih dana.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je povećanje novčanih kazni za prekršaje protiv javnog reda i mira, a iznosi koje predlažu relativno su visoki, javlja Novi popis.

Inače, dosad je najveća novčana kazna predviđena Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira bila 170 eura, a MUP za pojedine prekršaje, otkriva prijedlog zakonskih izmjena koje su uputili u javnu raspravu, predviđa da maksimalna kazna bude čak četiri tisuće eura, što znači da se maksimalna novčana kazna povećava čak 23,5 puta.

Maksimalna kazna kojom država želi disciplinirati građane kako ne bi činili prekršaje protiv javnog reda i mira sada može iznositi gotovo četiri prosječne plaće, dok su prema važećem zakonu maksimalne kazne 16,7 posto prosječne plaće. Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže da Sabor usvoji zakon po hitnom postupku.

Javni red i mir

Maksimalna kazna od četiri tisuće eura tako će se moći izreći onima koji remete javni red i mir na javnom mjestu “izvođenjem, reprodukcijom pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža”.

Dosad se taj prekršaj kažnjava novčanom kaznom od 20 do 150 eura, a iz objašnjenja je očito da se povećanjem kazne nastoji spriječiti isticanje simbola ili izvikivanje ustaških ili nacističkih poziva.

MUP dalje navodi da je analizom prekršaja protiv javnog reda i mira, u kojima je “prekršaj počinjen isticanjem određenih simbola koji se izražavaju ili potiču mržnju ili uzvikivanjem ili pjevanjem navedenog pozdrava (ne navode kojeg pozdrava), utvrđeno da su u većini slučajeva počinitelji proglašeni krivima. i kažnjeni novčanim kaznama, ali u iznosima od 25, 27, 53 ili 150 eura”.

Za taj se prekršaj maksimalna kazna povećava 26,6 puta.

Od 700 do četiri tisuće eura za lažne vijesti

Isti raspon kazni predviđen je i za onoga tko se na javnom mjestu “ponaša na naročito držak i nepristojan način vrijeđajući građane i narušavajući njihov mir”.

Onome kome se dokazuje da izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana, prijeti kazna od 700 do četiri tisuće eura.

Iako nije jasno tko će odrediti što je lažna vijest, a zasad to na svoju ruku rade Fact checkeri, kazne su se čini spremne.

Kazna je predviđena i za kazneno djelo omalovažavanja ili vrijeđanja državnih tijela, odnosno službenih osoba u obavljanju poslova, te za neovlašteno pucanje vatrenog oružja, ispaljivanje raketa ili sličnih eksplozivnih ili zapaljivih tvari.

Posebno se pak za svoje financije trebaju zabrinuti građani koji imaju maloljetnu djecu, jer ako njihovo dijete učini neki prekršaj protiv javnog reda i mira, a dokazuje se da je to posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja, također bi se mogla platiti kazna od 700 do četiri tisuće eura .

Roditelji će biti jače kažnjeni ako nisu dobro odgojili dijete nego ako su svoje potomke tražili na početak prekršaja jer se predlaže da se roditelj ili staritelj koji potiče dijete na prekršaj kazni novčanom kaznom od 300 do dvije tisuće eura, između ostalog su javili iz MUP-a .

Autor:Dnevno.hr/EP

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr