Beroš je poručio da neće biti generalne zabrane štrajka, ali i dodao: “Ako budemo smatrali da taj razlog nije utemeljen, obratit ćemo se nadležnom sudu”

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da u slučaju štrajka liječnika neće biti opće zabranjene štrajke, poručivši međutim da neće dozvoliti štrajk u područjima koja bi mogla ugroziti zdravlje građana.


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak da u slučaju štrajka liječnika neće biti opće zabrane štrajka, poručivši međutim da neće dozvoliti štrajk u područjima koja bi mogla ugroziti zdravlje građana.

Upitan nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a hoće li zabraniti štrajk ako se na tu akciju odluče liječnici, Beroš je istaknuo da građani mogu biti sigurni da će braniti njihov interes i da neće dozvoliti štrajk u svim onim područjima koja bi mogla ugroziti zdravlje građana.

Ne, poručio je, generalne zabrane neće biti. Pojasnio je da je proces najave štrajka definiran zakonom jer sindikat mora štrajk najaviti Gospodarsko-socijalno vijeće s jasnim razlogom.

Zbog sigurnosti hrvatskih građana potrebno je prvo, napomenuo je Beroš, da dvije suprotstavljene strane prođu proces mirenja te da se jasno utvrde oni poslovi koji se ne mogu odgađati.

“Mi ćemo taj razlog sagledati, je li on utemeljen ili nije. Ako budemo smatrali da taj razlog nije utemeljen, mi ćemo se obratiti nadležnom sudu koji će onda odlučivati ​​o tome da li su razlozi za štrajk ispunjeni ili nisu”, kazao je.

Upitan hoće li predstavnici pet krovnih liječničkih udruga na njihov zahtjev primiti premijera Andrej Plenković, Beroš je odgovorio da nema nikakvog razloga da svi zajedno ne razgovaraju. Ne, sve je prijepore potrebno prije toga iskomunicirati na potrebnom nivou.

“Kada se sve to iskristalizira kao određeni problem ili izazov onda će naravno biti uključen i premijer u rješavanju svega toga. On od toga ni ne bježi”, rekao je. Istaknuo je i da je premijer Plenković oduvijek senzibiliziran za pitanja u zdravstvenom sustavu.

Ponavljajući da je danas u Ministarstvu zdravstva bilo riječi o rokovima za provedbu pojedinih zahtjeva, poput uredbe o promjeni koeficijenata i donošenju zakona o statusu liječnika, rekao je da su svi ti elementi u izradi.

“Dogovorit ćemo se o rokovima. Obzirom da nema suštinskih prijepora, ne vjerujem da će tu biti dodatnih velikih problema. Iako je legitimno pravo i prosvjedovati i štrajkati. Međutim, kada to radimo onda je vrlo dobro znati točno što je supstrat prijepora”, poručio je. Dodao je i da osim prijepora oko rokova nije naišao na razmimoilaženja u pravcu rješavanja.

Beroš je rekao i da se usuglasio, pogotovo sa Inicijativom mladih liječnika, da proces specijalističkog usavršavanja liječnika nije optimalan. Ne, to je naslijeđena situacija. Mlade liječnike dodatno je pozvao na još jedan sastanak kako bi im stručne službe objasnile što se nalazi u novom pravilniku o specijalističkom usavršavanju.

Manji dodatni prijepor na sastanku bio je vezan uz pitanje “robovlasničkih ugovora”, a Beroš je kazao da svi ravnatelji, posebice manjih i neatraktivnih bolnica moraju imati određeni instrument osiguranja da će liječnici nakon specijalizacije ostati u njihovoj sredini.

Beroš je kazao i da je imao i sastanak sa svim županijskim predstojnicima na temu nedostatka medicinskih sestara. Tom prilikom, pojasnio je, upozorio je na potrebu dijagnostike stanja, sagledavanja budućih planova te traženja novih upisnih kvota.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr