Dramatičan apel slavonskih ratara: “Crni dani nas čekaju, vjerujte. Crni i teški dani”

Slavonski ratari u problemima. Zbog velike količine žitarica koja im je ostala u skladištu od prošle žetve, a koju nemaju kome prodati, u strahu su gdje će se skladištiti nova roba. Količine su se nagomilale, kažu ratari, niske zbog otkupne cijene, ali i uvoza ukrajinskih žitarica. Traže pomoć od države. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

GalerijaŽitarice - 3 Žitarice - 2 Žitarice - 1 +0Žitarice - 4


Stjepan Zorić u skladištu ima više od 400 tona kukuruza koji nije prodao. Kupača, kaže, nema na vidiku. “Trenutna cijena je 195 eura, ali samo deklarativno. Nema potražnje. Ne možete ga nikoga prodati ni za 180 eura po toni”, kaže.

Poljoprivrednici ističu, globalno tržište žitarica u Europi je poremećen zbog rata u Ukrajini. Najviše to osjete proizvođači pšenice.

“Najveći kupac je Italija koja nam uzima 70 posto, Italija je potopljena. 50 brodova u Italiji čeka iskrcaj. To su humanitarni koridori koji su trebali završiti u Africi. Ta roba se plasira na tržište EU”, kaže on. Petar Pranjićpredsjednik Odbora za ratarstvo HPK-a.

“Nema govora ni o kupnji, a kamoli o pregovaranju oko cijena”, kaže Zorić.

A na pitanje zašto robu nisu prodali odmah nakon berbe, nego su je odlučili uskladištiti, kažu, “Hrvatska je imala cijenu od dvije kune, dok je u drugim zemljama otkupna cijena bila tri kune u Sloveniji, 2,60 kuna u Srbiji. , u Mađarskoj 2,60 kuna, 80 kuna”, rekao je Petar Pranjić i dodao da su ga ostavili kako bi pričekali barem takvu cijenu.

“Naši proizvođači imali su priliku prodati te poljoprivredne proizvode po znatno višoj cijeni nego danas. Rekao bih da je možda riječ o lošoj ekonomskoj procjeni”, kaže.Igor Mikulić iz HGK-a.

Zbog loše situacije lječilišta traže od države.

“Očekujemo da se naše tržište zaštiti i da naš seljak može koliko-toliko, ili barem dobiti onu cijenu uloženog”, rekao je Pranjić.

“Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je aktiviranje svih raspoloživih mjera pomoći proizvođačima poput aktiviranja poljoprivredne zaštite i drugih”, poručili su iz Ministarstva.

Iako je cijena gnojiva i repromaterijala sada pala, ratarima koji imaju puna skladišta to ništa ne znači. “Ako me ne pojede žižak brašnar i moljac, pojest će me ležarina i ostat ću bez ičega. Crni dani nas čekaju, vjerujte. Crni i teški dani”, rekao je Pranjić.

Pšenice je, ističu poljoprivrednici, ostalo toliko da imamo zalihe za cijelu godinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr