Vodi se borba za svakog čovjeka: “Znam da dobar dio trgovaca ima pripremljena nova prodajna mjesta koja se ne otvaraju jer ne mogu naći zaposlenike”

I ove sezone će se voditi borba za svakog radnika. Dosad je izdano već više od 36.000 radnih dozvola za strane radnika, a to je tek početak jer radnika nedostaje puno više. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

GalerijaStrani radnici - 1 Strani radnici - 2 Strani radnici - 3 +0Strani radnici - 4


Cheryl s Filipina radi u jednom zagrebačkom restoranu i nije jedini stranac koji ondje radi.

“Jako mi se sviđa ovdje. Uživam u Hrvatskoj, ljudi su jako dragi i veoma slični Filipincima. Osjećam se kao da mi je ovdje drugi dom”, rekla je.

Stranih radnika u Hrvatskoj sve je više zbog manjka domaće radne snage. Od početka godine izdano je više od 36.480 radnih dozvola, a traži se još toliko.

“Te se brojke iz dana u dan povećavaju, pogotovo s dolaskom sezone. Puno mladih je otišlo van raditi tako da su pomoćna zanimanja poput kuhara jako deficitarna”, rekao je Andrej Janjićdopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Deficit radnika postoji iu građevini, ali i trgovini. Tamo gdje ih drastično nedostaje radi se skraćeno, ako se uopće i radi.

“U malim sredinama čak ima slučajeva da se radi samo jedna smjena do dva sata. Znam da dobar dio trgovaca ima pripremljen nova prodajna mjesta koja se ne otvara jer ne može naći zaposlenike“, rekao je Marin Evačićpredsjednik Udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca.

Nedostaje prodavača, a teško je naći i mesara. Dok jezična barijera strane radnika preusmjerava na slaganje polica ili poslove u skladu.

“Pitanje je li im Hrvatska samo usputna stanica na putu, pa se ne trude učiti jezik. Ako misle ostati, onda se uglavnom potrude”, rekla je Evačić.

Za deficitarne sektore, osim radnika iz regije, Azija je obećani izvor radne snage.

“Dio radne snage se ovdje udomaćio i ima dobre uvjete. Prema zadnjim podacima prosječna neto plaća je 1095 eura, što je mnogim mamama da dođu i ostanu u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju”, rekao je Ivan Vidišdržavni tajnik Ministarstva rada.

Dok Hrvati trbuhom za kruhom biraju Njemačku, Austriju ili Irsku, nekima je i Hrvatska obećana zemlja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr