Hrvatsko selo koje izgleda kao švicarski sir: Ima rupa više nego stanovnika, ali slava im nije donijela sreću

Hrvatsko selo koje izgleda kao švicarski sir jer ima više rupa nego stanovnika. I dvije godine nakon potresa u Mečenčanima, zemlja se doslovno otvara, prenose strani mediji. Reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić donosi više.

GalerijaMečenčani - 4 Mečenčani - 3 Mečenčani - 2 +0Mečenčani - 1


“Imali smo vrt za cijelo domaćinstvo, od krumpira pa jagoda”, priča
Nikola Borojević, Mečenčani. Nikoli je najveća vrtača u Mečenčanima pojela sve plodove rada. Dvije godine od potresa za nju se još uvijek radi plan sanacije.

Prema posljednjem popisu stanovništva ovdje su 104 stanovnika. I 149 rupa.

Sanirano je tek šest rupa koje se nalaze tik uz obiteljske kuće, sanaciju čeka još njih stotinjak. Sada se rješava vrtača koja se nalazi usred polja, stavlja se na dno podloga kako više ne bi išla u dubinu.

Planiraju zatrpati 102 rupe. Ostale koje se nalaze usred šuma i na udaljenim poljima neće se sanirati. Za najveću će im trebati sigurno 20-ak dana.

“Zasad ćemo zatrpavati one u kojima nema vode, au kojima ima vode valjda će biti dobro vrijeme pa će se isušiti, ako ne onda ćemo pribjeći i pumpanju”, rekla jeTatjana Dovranić Kardašvoditeljica vodnogospodarske ispostave Banovina

Za sanaciju treba 1,1 milijun eura. To bi trebalo ići iz Fonda solidarnosti, ali za iskoristiti taj novac imamo još tri mjeseca.

“Ja moram reći da smo imali i zahtjev ljudi koji tamo žive da se neke vrtače ne saniraju”, rekao jeTomo Medved, šef stožera civilne zaštite.

“Želimo; to je prvi glas da netko ne želi da se to sanira, to je malo glupo, rekao jeŠime Cvitkušića.

Prije potresa za malo mjesto 25 kilometara od Petrinje rijetko je tko znao. Sad znaju svi, ali u Mečenčanima su na svojoj koži osjetili onu uzrečicu da slava nekad ne donosi sreću.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr