Prijave za Green Prix su otvorene, odaberite Greenleadera godine!

Od danas su otvorene prijave za Green Prix 2023., koji se treću godinu zaredom dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala. U vrlo kratkom vremenu, Green Prix je postao najprestižnija nagrada u Hrvatskoj koja promovira održivost kao najbitniju odrednicu u djelovanju svake organizacije ili pojedinca.

Tako se do 27. travnja za Green Prix 2023. mogu uspješno prijaviti svi koji su proveli zelene i održive projekte u prošloj i ovoj godini, a svojim kontinuiranim angažmanom ističu važnost klimatskih ciljeva i zelene tranzicije te su pridonijeli zaštiti okoliša. Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, koji se održava 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine o kojem odlučuje glasovima javnosti na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojim djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiču druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ovogodišnji kandidati su: David Pejić, mladi poduzetnik koji je proglašen najboljim ekološkim poljoprivrednikom u Europi. David je ulice New Yorka zamijenio s dvadesetak hektara zemlje u Habjanovcu gdje se nalazi Zrno eko imanje. Hrvoje Jurićbiciklist, avanturist i fotograf koji putuje oko svijeta s biciklom u pratnji svojih najboljih prijatelja, psima Enom i Maxom i ukazuje na posljedice klimatskih promjena. Darija Walter, aktivistica je i predsjednica Udruge PLANTaža iz Osijeka, koja mijenja lokalnu zajednicu kroz brojne zelene projekte te aktivno djeluje u promidžbi zelenih rješenja. Marina Matijevićpokretač web stranice Ja bolji građanin i eko-aktivist, daje korisne savjete o odvajanju otpada. Zvonimir Kalićmladi poljoprivrednik koji sa svojom obitelji u slavonskom Vrpolju uzgaja konoplju, a zahvaljujući OPG-u zaposlio je brojne Slavonce i tako pokrenuo ruralni razvoj u svom kraju poštujući principe održivog razvoja. Antun Ponošurednik je i voditelj emisije ‘Kućni ljubimci’ koja je proslavila uspješne 33 godine, a spasio je više od 100.000 životinja. Matija Žulj je osnivač i direktor agro – tech tvrtke AGRIVIkoja je predvodnica u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje te je proglašena jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije. Silvija Kolar – Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica, pokrenula je web stranicu Biovrt gdje dijeli svoje znanje o uzgoju zdrave hrane. Lori Brnčićvlasnica nula otpada kafića koji se može filtriratinudi kupnju na veliko, a prostor koristi za okrugle stolove na kojima se obrađuju brojne ekološke teme. Dr.sc. Julije Domacravnatelj regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) vodeće energetske agencije u Hrvatskoj i jedne od najuspješnijih organizacija te vrste koja ove godine slavi 15 godina djelovanja.

Kategorije u koje se mogu prijaviti zainteresirane organizacije, tvrtke, obrazovne ustanove te jedinice lokalne i regionalne samouprave su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi smanjenju emisije stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Utjecaj na zajednicu (nagrađuju se projekti i inicijative koje su pridonijele ostvarenju ESG ciljeva u široj zajednici), Misli globalno djeluj lokalno (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području), Na mladima svijet ostaje (zeleni projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova ) i Zeleno pokretanje (nagrađuju se najbolji zeleni startupovi na temu klimatski održivih rješenja koji su svojim djelovanjem i projektom dali najveći doprinos široj zajednici). Prijave su otvorene od danas na: https://greencajt.hr/green-prix/ do 27. travnja odluku o pobjednicima donijet će stručni žiri.

Posjetitelji ovogodišnjeg Greencajta imati će priliku poslušati predavanja s preko 80 međunarodnih i domaćih govornika, te panelisti iz čak 10 zemalja svijeta. Kliknite na veza osigurajte Early bird ulaznice sve do 8. travnja. Sve o Greencajt festivalu dodatno doznajte i putem društvenih mreža FB, IG.

Više o temiIzvor:Profitiraj.hr