Renovirati stan ili graditi kuću? Stavili ste novu stolariju i izolirali fasadu? I sada vam se javlja problem s vlagom i plijesni?

Autor: promo

Vjerovali ili ne, vlaga i plijesan ne javljaju se samo u starim zgradama, zapuštenim podrumima i općenito na mjestima koja su se godine počela polako nagrizati. Sve je više problema u novogradnjama, ali i nakon adaptacije stanova, kažu nam stručnjaci koji se bave ventilacijom i koji su prvi u redu kada treba riješiti navedene probleme.

“Sve se više ljudi adaptira, renovira stanove i gradi nove kuće. Ne, nakon što poboljšaju uvjete, koji su s jedne strane energetski učinkoviti, a koji se tiču ​​izolacije, nove fasade, nove stolarije, s druge strane, dolazi do niza problema jer je prostor hermetički zatvoren, zatvoren i nema veći protok zraka, odnosno kruženje zraka i time se stvaraju uvjeti za povećanu kondenzaciju,vlagei posljedično plijesni”, pričaju nam svoja iskustva stručnjaka iz tvrtke LUNOS, koja se bavi ventilacijskim sustavima i rješavanjem problema vlage i plijesni.

Ugradnjom ventilacijskog sustava omogućujete protok zraka unutar doma te time skupljate nastajanje vlage i dugotrajno pliješite.

Kažu nam kako se problem ugradnjom LUNOS ventilacijskog sustavavlage i plijesnibrzo rješava jer omogućava 24-satnu ventilaciju odnosno cirkulaciju zraka i istovremeno se omogućuje stvaranje vlage. Može se ugraditi u dom ili radni prostor i tako automatski kontrolirati razinu vlage i CO2 te omogućiti nastajanje viška vlage i posljedično plijesni.

Lunos sustavi za rekuperaciju topline omogućuju odvod ustajalog, potrošenog zraka, a istovremeno dotok svježeg, čistog odnosno filtriranog zraka što rezultira protokom zraka i time sprječava nastanak vlage u stanu ili kući.

Koji je glavni “krivac” za vlagu i plijesan u domu?

Proizvođači prozora ugradili su nepropusne prozore, zatvorili objekt, a zatim su stanovnici dali upute za prozračivanje otvaranja prozora. Takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koji nose pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga u jesen i hladnoća zimi. Ukoliko nadogradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, posljedica su problema radi lošeg zraka u prostoru.

Plijesan, osim što je estetski problem, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme

U tom slučaju seplijesanpojavljuje se oko prozora, kondenzacija teče kroz prozor, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu.

Ako otvorimo malo prozora ili čak samo na kip, ne činimo ništa, jer bismo trebali raditi poprečno provjetravanje ili propuh barem pet minuta, ali u tom slučaju ne provjetravamo sve dijelove prostorija u isto vrijeme i za vrijeme hladnijih razdoblja povećavamo potrošnju toplinske energije.

Kako funkcionira cijeli sustav?

Lunos decentraliziranventilacijski sustavradi usisavanjem ustajalog zraka i unosom novog čistog zraka. Na taj se način kontrolira izmjena, zrak se zamjenjuje u cijeloj prostoriji, a istovremeno se filtrira dovodni zrak antialergijskim filterima.

Sustav ima ugrađenu kontrolnu jedinicu koja razinu vlage u prostoru konstantno održava na optimalnoj razini i time omogućuje da Vaš prostor “diše” te spriječava nastanak viška vlage.

Ugradnja sustava je iznimno jednostavna te ćete u roku od jednog dana imati spreman cjelokupni sustav koji će pridonijeti Vašoj kvaliteti zraka i vremena i života. Vaša borba protiv vlage u životnom prostoru bit će završena.

Kako biste dobili ponudu nazovite na telefon:+385 1 4816 581ili pošaljite upit na:[email protected]ili putemobrasca.

Lunos montaže diljem Hrvatske (Foto: Lunos Hrvatska doo)

Autor: Promo

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr