AZTN 20. travnja predstavlja novi instrument

Konferencija, koja će se održati u prostorijama HUP-a u Zagrebu, bavit će se kroz dva panela s obje nadležnosti AZTN-a.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) 20. travnja organizira godišnju konferenciju pod nazivom “Aktualnosti u radu AZTN-a”.

Konferencija, koja će se održati u prostorijama HUP-a u Zagrebu, bavit će se kroz dva panela s obje nadležnosti AZTN-a – zaštitom tržišnog natjecanja i suzbijanjem nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, ističe da su javnosti odlučili predstaviti novi značajan instrument u provedbi prava tržišnog natjecanja – nagodbe u predmetima zabranjenih sporazuma između poduzetnika koji su konkurenti (kartel) i protiv kojih AZTN vodi postupak.

“U određenom trenutku postupka oni mogu AZTN-u podnijeti pisani zahtjev za nagodbu čime u cijelosti priznaju povredu članka 8. ZZTN ili članka 101. Ugovora o funkcioniranju EU (zabranjeni sporazumi).

Prednosti instrumenta su da stranke na temelju nagodbe mogu dobiti umanjenje novčane kazne, u rasponu od 10-20%, a zauzvrat daju izjavu da neće podnijeti tužbu protiv rješenja AZTN-a kojim se utvrđuje povreda”, objašnjava Kapural. Dodaje se da se tako postupak pred AZTN-om brže završava, što doprinosi njegovoj ekonomičnosti te se resursi usmjeravaju na nove predmete.

“Cilj je kroz panel razmotriti novo zakonsko rješenje, kako će se ono primjenjivati ​​u praksi, otvorena pitanja, prednosti i eventualne nedostatke”, kaže predsjednik Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Više o temiIzvor:Poslovni.hr