Bura zbog uvođenja cjelodnevne nastave: “Ne želim dijete prepustiti sustavu”

Na internetskoj stranici javnog savjetovanja digla se bura i to zbog cjelodnevne nastave u osnovnim školama. Ni roditelji ni nastavnici koji ondje ostavljaju svoje komentare i primjedbe nisu zadovoljni planom ministra obrazovanja Radovana Fuchse. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Galerija Cjelodnevna nastava - 1 Cjelodnevna nastava - 2 Cjelodnevna nastava - 3 +0Cjelodnevna nastava - 4


Program cjelodnevne nastave počinje iduće godine, ali u 50 škola koje se iste prijave. Roditelji su dobili upitnik za izjašnjavanje. Školama koje pristanu ide 300.000 eura poticaja, a ravnateljima 25 posto veća plaća. U tijeku je javno savjetovanje na kojem je dosad prikupljeno više od 1000 komentara uglavnom nezadovoljnih roditelja i nastavnika.

“Ne želim dijete prepustiti sustavu da ga uništi. Sa druge strane, ne želim nastavnicima dodatno opterećenje posla za bijedu za koju rade”, jedan je od komentara.

Čak i da se dogovorite, za većinu škola ni prijava trenutno nije izvedena jer je prvi uvjet nastava u jednoj smjeni. Saborska opora zbog toga proziva ministra obrazovanja Radovana Fuchsa.

“Zagreb, Split i Rijeka imaju 10 osnovnih škola. Naša tri predivna grada imaju 10 škola koje su spremne za cjelodnevnu nastavu jer nastavu imaju u jednoj smjeni”, rekao je Mostov. Marin Miletić.

Ono što nam treba je jednosmjenska nastava i mogućnost da sva djeca imaju produljeni boravak u cijeloj Hrvatskoj kako bi se njihov školski dan uskladio s radnim vremenom njihovih roditelja, rekla je Sandra Benčićsaborska zastupnica Možemo.

Produženi boravak ili cjelodnevna nastava – u obrazovni sustav trebat će se itekako uložiti.

Više o ovoj priči i reakcijama roditelja na najavljenu promjenu možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr