Ustrojio je Banovinu Hrvatsku i nadao se da će zadržati mir. Jedan pištolj je sve promijenio

FELJTON: 10 DANA U TRAVNJU

Foto: ullstein bild

Taj mirni, trezveni čovjek – u vremenima koja nisu pogodovala mirima i trezvenima – uskoro će završiti u ustaškom logoru, pa u konfinaciji, gdje će ga čuvati osobno Vjekoslav Luburić Maks…

U knjizi “Deset dana u travnju” izdvojili smo dnevničke zabilješke, dijelove povijesnih studija, judikaturu, fragmente memoara, zapisnike i druge dokumente u kojima akteri velike povijesti iznose svoja sjećanja, ali i novinske tekstove koji u stvarnom vremenu oslikavaju život i mišljenja suvremenika.

Razdoblje od puča do prvog dana travnja 1941. čini prvo, uvodno poglavlje, au ostalima donosimo pregled tiska od 1. do 10. travnja, izvorne priče aktera povijesti, kao i svjedočenja o njima, sadržaje naslovnica i članaka koje su pisali ozbiljni ljudi i veliki. novinari. U dva završna poglavlja prikazujemo rasplet povijesne drame poslije 10. travnja te sudbine aktera.
Zahvaljujemo Hrvatskom državnom arhivu, čijom smo ljubaznošću dobili uvid u dosjeeSlavko i Dido Kvaternik, Branko Benzon, Ante Pavelić, dr. Vladko Maček, Đure Vranešić (Jure Vranešić) i Mirko Puk.

Vođa HSS-a i hrvatskoga naroda dr. Vladko Maček, „kupinečki mačak“, Radićev nasljednik i zakleti pacifist mirnim putem uspio je 1939. uspostaviti Banovinu Hrvatsku koja se prostirala na površini od 65.456 km² iu svojim granicama okupljala većinu Hrvata. Zato po svaku cijenu nastoji održati mir; odbija njemačke ponude da vodi Hrvatsku. Sve do kraja on ne gubi nadu u mirno rješenje iako sve govori suprotno. Dar kojeg je dobio od njemačkog gosta 3. travnja, uoči odlaska u Beograd, izgledao je zlokobno.
„Prije nego što sam otputovao, tj. 3. IV. poslije podne, posjetio me je Ribbentropov posebni izaslanik Maletke, koji mi je donio poruku da je dozrela stvar odcjepljenja Hrvatske od Srbije i ponudio mi da u tom pravcu surađujem s Nijemcima. Ja sam mu rekao da je takvo odcjepljenje moguće samo ratom, i da zato neću na toj stvari raditi ništa, nego ću kao do sada sve svoje sile uložiti u to da spriječim rat.

Fotografija: /Ullstein Bild/PIXSELL

Zamolio sam zato njega da saopći Ribbentropu da nema smisla navijestiti s njemačke strane Jugoslavije rat, jer se proglašenjem kraljeve punoljetnosti i sastavom nove vlade nije ništa promijenilo. Uvjeravao sam ga da nitko u cijeloj Jugoslaviji, osim nešto nezrele mladeži u Beogradu, ne želi rata. To je bila istina prema onome kako su me Košutić i Šutej izvijestili. Maletke mi je rekao da vrlo žali što nije naišao kod mene na očekivani odaziv, ali je nadodao da će na moje mišljenje o besmislenosti rata protiv Jugoslavije vjerno reproducirati na nadležnom mjestu. Na rastanku mi je Maletke ostavio kao uspomenu nabijenu pištolju. Ja sam mu se najuljudnije zahvalio na predanom mi ‘daru’, ali sam shvatio značenje.”
A smisao je bio jednostavan – ili si s nama ili upotrijebi taj pištolj i pucaj sebi u glavu. Trijezni Maček odlučio je pokušati nemoguće. Romantične ideje o poraženim vitezovima koji se ubijaju zbog časti nisu bile njegov raison d’être. Bio je čvrsto na zemlji, iako je i dalje pokušavao biti čarobnjak koji će spriječiti rat. Nije baš vjerovao da će u tome uspjeti…

Taj mirni, trezveni čovjek – u vremenima koja nisu pogodovala mirima i trezvenima, već, naprotiv, hazarderima i va banque igračima, uskoro će završiti u ustaškom logoru, pa u konfinaciji, gdje će ga čuvati osobno. Vjekoslav Luburić Maks. Nakon rata ode u Ameriku, svjestan da s komunistima neće dobro proći. Do kraja života zalagao se za mirno rješenje odnosa među narodima Jugoslavije.

Kraj prvog dijela

Najčitaniji članci

Odaberi temu koju želiš pratiti Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku

Više o temiIzvor: 24sata.hr