Cijena joj je porasla i do 30 posto, ali bez jedne namirnice mnogima je blagdanski stol nezamisliv: “Zna se što su običaji”

Uskrsna košarica nikad skuplja, ali mnogima je blagdanski stol nezamisliv bez janjetine. Cijena joj je skočila za 20 do 30 posto. Unatoč tome ovih dana janjetina je u Dalmaciji tražena roba. Od pašnjaka, preko mesnice do pečenjarnice, a cijene je provjerila reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

GalerijaPečenjarnica, ilustracija Janjetina, ilustracija - 2 Janjetina, ilustracija - 3 +4Janjetina, ilustracija - 4


Trinaest eura i deset centi. Cijena je to kilograma janjetine u jednoj zadarskoj mesnici, ali, bez obzira na paprenu cijenu, prodaje se.

“Prodaja ide dobro, s obzirom na prošlu godinu još bolje. Ljudi se želepočastiti za Uskrs. Sad napetost raste, svi žele taj obiteljski ručak, tu nedjelju, da je ispoštuju, ipak to je Uskrs, zna se što su običaji“, jasan je bio mesar. Šime Zubčića.

Bolje da propadne selo nego običaji. Nakon Uskrsa ide laganije. “Onda ide juha, žlica, gulaš, sve žlicom, ništa janjetina, čekamo onda Prvi maj, pa nadalje”, dodaje Zubčić.

Ovih dana gotovo svako stado u Dalmaciji prepolovljeno je Sanja Jurišićreporterka Dnevnika Nove TV.

Stočar Rajko objašnjava da mu telefon non-stop zvoni te da neke ljude mora odbijati.

Zovu iako je priča o janjetu i 100 eura sad već prošlost. “Sad je 150, najmanje 150”, rekao je Rajko.

Skočila je i cijena pečene janjetine, 30 eura za kilogram. U jednoj pečenjarnici nekoliko dana prije Uskrsa vrijedi – tko prvi, njegova djevojka.

“Ljudi rezerviraju da bi im bilo sigurno. Sat, kilažu i ime, i to je to. Dođu po svoje, malo čekaju red, ali… Sad je rasprodano sve za Uskrs, više ne primamo narudžbe”, poručila jeJadranka Brkljačavlasnica pečenjarnice u Zadru.

Ni čekanje ni cijena nisu prepreka da se janjetina nađe na blagdanskom stolu.

“Zato što je običaj takav ovdje, za fešte je uglavnom janjetina. Odustati se neće. To je jedan dan, pa opet prođe par mjeseci, pa opet fešta i tako”, rekao jeBoško Vicković iz Zadra.

Takva je tradicija, za Uskrs i tko ima i tko nema, kupuje janjetinu”, zaključio je Brkljača.

Nakon sat i pol pečenja, kad korica uhvati boju – malo tko joj može odoljeti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr