FOTO Totalni kaos u Francuskoj: Prosvjednici kamenovali policiju, zapalili Macronov omiljeni restoran

Policija i prosvjednici protiv predložene mirovinske reforme francuskog predsjednika Emmanuela Macrona sukobili su se u četvrtak pokraj Macronova omiljenog pariškog restorana na lijevoj obali Seine, nakon što su se u zemlji nastavili prosvjedi protiv reforme koju je Macron uspio progurati unatoč prosvjedima.

GalerijaNeredi u Francuskoj - 11 Neredi u Francuskoj - 10 Neredi u Francuskoj - 9 +7Neredi u Francuskoj - 8


U Francuskoj se, na poziv sindikata, po jedanaesti put održavaju prosvjedi i štrajkovi protiv mirovinske reforme. Stotine tisuća ljudi okupilo se na ulicama.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslovana prosvjedima diljem zemlje okupilo se oko 570.000 ljudiuključujući 57.000 u Parizu, dok službena procjena nacionalnog saveza sindikata još nije poznata. Prosvjednika je bilo sada nego na prošlim općim prosvjedima 28. ožujka. Sindikat CGT tvrdi da se samo u Parizu danas okupilo 400.000 prosvjednika.

restoran kružni tokčija je tenda nakratko bila u plamenu dok su prosvjednici bacali kamenje,boce i boju na policiju, poznat je u Francuskoj po tome što je organizirao kritiziranu svečanu večeru za Macrona u povodu njegova vodstva u prvom krugu predsjedničkih izbora 2017. godine.

Na prosvjedima se od siječnja okupljaju velike mase protiv temeljne reforme drugog Macronova mandata koja podiže dob za odlazak u mirovinu sa 62 i 64 godine.

“Štrajk, blokada, Macron odlazi!”, uzvikivali su prosvjednici u zapadnom gradu Rennesu gdje je policija ispalila suzavac na prosvjednike koji su bacali projektile na policiju te su palili vreće za smeće.

Prosvjedi su inače bili uglavnom mirni, iako je bilo nasilja na rubovima gradova diljem Francuske. U četvrtak je u Parizu opljačkana podružnica banke Credit Agricole.

Ankete pokazuju da se velika većina birača protivi mirovinskoj reformi i vladinoj odluci da je progura kroz parlament bez glasanja. Međutim, izvor blizak Macronu kaže da to nije važno.

“Ako je uloga predsjednika republike da donosi odluke prema javnom mnijenju, onda nema potrebe za izbore”, rekao je taj izvor. Reuters.

“Biti predsjednik podrazumijeva i odluke koje u datom trenutku mogu biti nepopularne”, dodao je.

Sindikalni čelnici i prosvjednici rekli su da je jedini izlaz iz krize ukidanje zakona, što je opcija koju je vlada više puta odbacila.

“Nema drugog rješenja osim povlačenje reforme“, rekla je nova čelnica tvrdolinijaškog sindikata CGT Sophie Binet na početku prosvjede u Parizu.

Situacija s prosvjedima u četvrtak možda pruža nadu dužnosnicima koji se nadaju da prosvjedi gube na snazi. Željezničke linije manje su poremećene nego u proteklim danima.

Manje je nastavnika štrajkalo, a uprava zračnog prometa zatražila je od zrakoplovnih kompanija da smanje letove za 20 posto u gradovima poput Marseilleaali ne u pariškim zračnim lukama kao u prethodnim štrajkovima.

Ključni datum je 14. travnjakada će Ustavno vijeće presuditi je li mirovinska reforma u skladu s ustavom. Ustavni stručnjaci kažu da je malo vjerojatno da će Ustavno vijeće poništiti zakon, što bi moglo oslabiti prosvjede.

“Mobilizacija će se nastaviti – na jedan ili drugi način. Dugačka je to utrka”, kazao je Binet.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr