Lako su dostupni djeci, reklamiraju se kao manje štetne, a zbog njih se razvila nova vrsta upale pluća: “Ja sam ostala bez teksta”

E-cigarete s okusima voća su štetne jer sadrže nikotin. Unatoč zabrani, ne samo da se prodaju klincima, već ih poneki reklamiraju po društvenim mrežama pa i ne čudi se što ih čak i osnovnoškolci puše. Istraživanja govore da ih je 44 posto djece vjerojatno!

GalerijaProvjereno: E-cigarete sve češće puše djecu - 10 Provjereno: E-cigarete sve češće puše djecu - 1 Provjereno: E-cigarete sve češće puše djecu - 2 +6Provjereno: E-cigarete sve češće puše djecu - 3


Nije malo dijete, ali nije ni izgledom odrasla osoba – on je glumac kojeg je ekipa Provjerenog angažirala i da mu je zadatak probati kupiti e-cigarete. On sam nije pušač, ali govori to što je postala svakodnevica u njihovim životima. Da je puno teže doći do takvih proizvoda možda bi njihova stvarnost bila drukčija. Pubertet i njihovu želju za otkrivanjem niti jedan zakon ne može suzbiti, ali prodaju može. Međutim, Borna Noa bez problema je dobio cigarete na kiosku.

Mango, banana, jagoda, limunada, lubenica, malina… popis bi se mogao nastaviti unedogled. I ne, ne radi se o žvakaćim gumama, sokovima ili kolačima. Arome su e-cigarete.

“Prije neke dvije godine, tada su bile znači 5. i 7. osnovne, rekli su da to neki njihovi prijatelji imaju, da bi oni to željeli. Pitali su li ja to njima kupila. – Mama to ti nije štetno, to ima fine okuse, to svi imaju, mi bi to isto. Ja sam ostala bez teksta“, ispričala je jedna majka.

Statistika istraživanja o konzumaciji duhana i srodnih proizvoda je poražavajuća – 44 posto djece je reklo da su konzumirali e-cigarete.

Očito imamo problem. Zakon je isti za cigarete i e-cigarete – ne smiju se prodavati maloljetnicima. Takozvani vaping, odnosno konzumacija e-cigareta, postao je novi trend. U Zavodu za javno zdravstvo provela su svjetska i europska istraživanja.

“Proizvođači proizvode plasiraju kao manje štetne”

Proizvođači, pojašnjava doktoricu Dijana Mayer proizvodi se prodaju kao manje štetni. Ne, sve je stvar perspektive, kaže nam, Svjetska zdravstvena organizacija ima jasan stav – nema ništa manje štetno, ali štetne su i cigarete i e-cigarete.Ne smrdi kao obična cigareta, stvara veliki dim s puno okusa i mirisa.

Nadzor nad takvim proizvodima provodi sanitarna inspekcija Državnog inspektorata. Od 2020. do kraja 2022. godine proveli su 93 nadzora. Da su proizvođači na tržištu izbacili na stotine aroma i okusa tih e-cigareta dovoljno govori samo za sebe, govori doktorica Mayer.

Inspektori su donijeli 17 optužnih prijedloga i 14 rješenja, od kojih je sedam mjera zabrane stavljanja na tržište. Bila je to baš tekućina za e-cigarete s okusom jagode. Zbog kemijskih spojeva stvorila se i potpuno nova vrsta upale pluća – lipoidna pneumonija.

Proizvod reklamiraju influenceri, “spinajući” po društvenim mrežama

Iako je na jednom od kioska rekao da je maloljetan svejedno uspio kupiti e-cigarete. I dok odrasli često nisu svjesni čega sve ima na tržištu, djeca itekako znaju. Ne samo srednjoškolci i osnovnoškolci također. Mogli bi raditi kao prodajni predstavnici za e-cigarete. Jedan vidi od drugoga, vrti se po društvenim mrežama, promoviraju poznatim influencerima. Što je nevjerojatno jer je to zakonom zabranjeno.

Prekršajni postupci pri Općinskom prekršajnom sudu koje je prijavio državni inspektorat su u tijeku. Tvrtka koja ih je angažirala je kaznjena simbolično. Jer proizvođač koji se reklamira po društvenim mrežamabaš u razdoblju kada je preplavio internet, možda slučajno, a možda i ne, ostvario zavidan rast prihoda, pa neka simbolična mizerna kazna za kršenje zakona ne predstavlja baš ništa.

Upitali smo i Ministarstvo zdravstva kao krovno ministarstvo i zakonodavca smatraju da su kazne za ovakvo protuzakonito ponašanje dovoljne? Molili smo ih i sugovornika, nismo dobili ni to ni odgovor. A koji imaju utjecaj na društvene mreže na mlade je neupitan.

Ne prodajem im ipak baš svi. Ni Borna nije uspio ni na jednom kiosku. I to bi tako trebalo biti. A ne ovako – udva sata obišao je 9 kioska, a odbijen je s njih četiri.

Trebala bi proraditi i svijest onih koji su voljni prodati, ali i onih koji besramno reklamiraju proizvod koji je zakonom zabranjen reklamirati i promovirati. Trebala bi i država promisliti kako takvim poduzetnicima stati na kraju. Spadamo u crnu statistiku Europske unije, svaka treća odrasla osoba je pušač. Možda je krajnje vrijeme da se trend preokrene – da barem oni koji tek razvijaju pluća i mozak i navike ne postanu dio te iste statistike.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr