Ožujak je bio najprofitabilniji za short sellere u bankarskom sektoru od krize 2008.

Živica fondovi ostvarili su više od sedam milijardi dolara dobiti kladeći se protiv dionica banaka tijekom nedavne krize koja je uzdrmala sektor, što je njihov najveći dobitak od financijske krize 2008., objavio je Financial Times.

Dobar mjesec za fondove bio je itekako mračan mjesec za banke, s obzirom na kolaps Silicon Valley Banka (SVB) i hitnom prodajom Credit Suissea što je utjecalo na širi bankarski sektor. Usred pada cijena dionica, njemačka kancelarka Olaf ScholzUvjeriti je javnost da je Deutsche Bank ostala zdrava, a kalifornijska Prva Republika spasila je veće rivale.

kratke bujice, odnosno oni koji posuđuju dionice i prodaju ih, nadajući se da će ih otkupiti po nižoj cijeni, ostvarili su procijenjenu ukupnu dobit od oko 1,3 milijarde dolara od kratkih pozicija prema SVB-u, prema podatkovnoj tvrtki Ortex. Dodatnih 848 milijuna dolara dobiveno je od oklade protiv First Republica, čije su dionice pale za 89 posto u ožujku.

Short selleri omastili brk

Ulagači su zaradili 684 milijuna dolara na kratkim pozicijama, prema Credit Suisseu, jer je kriza povjerenja u švicarskog zajmodavca dovela do pada njegovih dionica za 71 posto, prema podacima. Dobit od kratkih pozicija diljem američkog i europskog bankarskog sektora u cjelini iznosila je ukupno 7,2 milijarde dolara.

– Ožujak je bio najprofitabilniji pojedinačni mjesec za kratke prodavače u bankarskom sektoru od financijskog sloma 2008. – rekao je suosnivač Ortexa Peter Hillerberg. Dok su dionice banaka također oštro blijedo početkom 2020. Tijekom izbijanja pandemije koronavirusa, manje sredstava je u to vrijeme smanjivalo sektor, ograničavajući tako dobitke, rekao je.

Barry Norris, glavni investicijski direktor u Argonaut Capitalu, rekao je da uživa u (za njega) profitabilnom mjesecu, zahvaljujući okladama protiv banaka, uključujući Credit Suisse i First Republic. Njegov fond Argonaut Absolute Return ostvario je više od šest posto.

Londonski Marshall Wace, jedan od najvećih svjetskih živica fondova, također je bio među onima koji su se kladili. Zauzeo je kratku poziciju prema 0,7 posto dionice Deutsche Banke. Fondovi su zaradili oko 40 milijuna dolara od oklada protiv njemačkog zajmodavca.

Kriza likvidnosti je prošla, kriza solventnosti samo što nije počela

Brojniživica fondovi odgovorili su na rastuća previranja povećanjem svojih kratkih pozicija. Oklade protiv Credit Suissea, primjerice, kretale su se na samo 3,5 posto bankovnih dionica u optjecaju početkom ožujka, prema S&P Global Market Intelligenceu, ali su skočile na 14 posto do 20. ožujka, dan nakon što je Credit Suisse prodao UBS- u.

Kratkoročni interes za First Republic skočio je sa samo 1,3 posto mjeseca na 38,5 posto do 30. ožujka. Drugi menadžeri koji su imali koristi uključuju SAD živica fond Azora Capital Ravija Chopre, koji je profitirao na okladama protiv američkih regionalnih banaka, tvrdi osoba upoznata s njegovim položajem. Azora nije odgovorila na upit FT-a za komentar.

Međutim, dobitak prodavača na kratko koji su se kladili protiv Deutsche Banke bio je prigušeniji. Dok su oklade protiv banaka brzo porasle s 1,4 posto na početku mjeseca na čak 6,1 posto do 28. ožujka, dionice banke već su pale na dno 24. ožujka (na dan Scholzovih komentara) i od tada su se malo oporavile.

Čini se da živica fondovi očekuju daljnje probleme u sektoru. Kratki interes za First Republic ostaje samo marginalno ispod najviše razine u ožujku od 37,3 posto, dok su oklade protiv Deutschea također neznatno blijede.

Norris iz Argonauta istaknuo je program pomoći za likvidnost Amerike

Više o temiIzvor: Leadermedia.hr