Prodaju se umjetnine Ive Sanadera: Među njima i djela poznatog slikara za koja je bila izdana tjeralica

Država je završila umjetnike Ive Sanadera i mnoge će na javnu dražbu. Iako je bivši premijer svojedobno tvrdio kako ima milijun i pol kuna vrijedne umjetnine, sada je jasno da mu je vrijednost puno veća. Među slikama koje će na javnu dražbu je i pet djela Vlahe Bukovca.

GalerijaProdaju se Sanaderove slike, ilustracija - 4 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 2 Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 3 +1Prodaju se Sanaderove slike, ilustracija - 1


Među ovršenim slikama Ive Sanadera koje idu na javnu dražbu je i pet djela Vlahe Bukovcakoje je policija zaplijenila bivšem premijeru.

No, put do javne dražbe bio je mukotrpan. Krajem prosinca 2010. godine istraživači su čak 16 sati popisivali njegove umjetnike. Iznijeti ih oko ponoći nije bio nimalo lagan zadatak, ali među zaplijenjenom građom nije bilo Bukovčevih slika pa je mjesec dana poslije policija za njima izdala “tjeralicu”. One su nakon 12 godina i završene.

“Sada imamo pravomoćnu ovršnu presududržava se naplaćuje od svih predmeta, od svih imovinskih koristi za koje je utvrđeno kaznenim postupkom da je okrivljenik stekao”, objasnio je Krešimir Devčićglasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Pet slika poznatog slikara čuvaju se ovdje u Muzeju suvremene umjetnosti. Kako doznaje reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš, procjenitelji su ukupno 12 umjetnika Ive Sanadera procijenili na ukupnu vrijednost koja je veća od 240.000 eura. Država od Sanadera potražuje nešto više od 11 milijuna eura.

Nisu sve slike Bukovca dostupne javnosti

Što će biti s Bukovčevim djelima pozorno prate iu slikarevoj rodnoj kući u Konavlima koja je danas pretvorena u galeriju.

“Do sad smo bili svjedoci velikog broja aukcija na kojem su se prodavala razna Bukovčeva djela, među kojima i vrlo važni primjerci koji nažalost uopće ne možemo postići i doći do takve građe”, rekla je Antonika Rusković Radonićravnateljica Javne ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala.

Pa im je apsurdno da sada, kada država ima slike najcjenjenijeg hrvatskog slikara u svom vlasništvu, tu građu prodaje.

„Za kuću Bukovca bile bi izuzetne zato što je ona početak svima koji istražuju Bukovca, njegov život i djelo. To je prvo mjesto na koje se dolazi i zbog njezinog arhiva i vrijedne građe koje se ovdje čuva”, rekla je Rusković Radonić.

No nisu svi dostupni javnosti jer su mnoga Bukovčeva djela u privatnom vlasništvu. Oni su mogu kupiti od privatnih kolekcionara. Goleš je na internetu pronašao tri – jednu za 50, drugu za 85 i treću za 145 tisuća eura. Zasad nije poznato za koliko će država prodavati njegova djela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr