PAPA OPRAO I LJUBIO NOGE HRVATU! Sveti otac na neobičnom mjestu pokazao je što znači milost: Oslanjao se na štap, ali je bio dobro raspoložen

Foto: REUTERS/Yara Nardi, Guliver Images

Autor: FA

Papa Franjo, koji ima osjećaja za zatvorenike, proslavio je tradicionalnu misu Velikog četvrtka opravdavši noge dvanaestero mladih zatvorenika u maloljetničkom zatvoru u Rimu. U četvrtak poslije podne posjetio je zatvor Casal del Marmo, na sjeveru talijanskog glavnog grada, gdje je još 2013., nakon izbora za papu, oprao noge zatvorenicima.

Papa je, dobro raspoložen i oslanjajući se na štap, prišao svakom od 12 mladih zatvorenika kako bi im oprao noge, a zatim se nagnuo i poljubio im noge. Neki su ga zauzvrat poljubili u ruku, drugi su s njim razmijenili nekoliko riječi.

Među mladim zatvorenicima bili su Senegalac, Rumunj, Hrvat i mladić ruskog podrijetla, te dvije djevojke.

‘Nadam se da ću se izvući’

Papa Franjo je od početka svog pontifikata odlučio slavlje preseliti izvan Vatikana. Posljednjih nekoliko godina obilazio je zatvore i prihvatilišta za tražitelje azila, prao noge bivšim mafijašima, bolesnicima i pripadnicima drugih vjera.

Na Veliki četvrtak se Katolička crkva spominje dana kada je Krist oprao noge apostolima i ustanovio euharistiju na Posljednjoj večeri. Obred se zadržao u kršćanstvu, osim u nekim granama protestantizma.

Svetim trodnevljem – Veliki četvrtak, petak i subota – završava Veliki tjedan kada se vjernici spominju posljednjih dana Kristova života na zemlji, prije njegova uskršnjenja.

Sveti Otac, isusovac rođen u Argentini, prošlog tjedna primljen je u bolnicu zbog bronhitisa. “Nadam se da ću se izvući jer ne mogu hodati kako treba”, našalio se 86-godišnji Papa u kratkom, nepripremljenom govoru, smjerajući na svoju otežanu pokretljivost zbog bola u koljenu.

Autor: FA

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Više o temiIzvor: Dnevno.hr