Jedna od najatraktivnijih lokacija na obali postala je divlje odlagalište: “Ministri i premijeri se mijenjaju, problemi ostaju”

Petnaest godina traje agonija oko bivše vojarne Šepurine kraj Zadra. Čak milijun četvornih metara jedne od najatraktivnijih lokacija na obali postalo je ilegalno odlagalište za otpad. Dok iz Grada Nina zazivaju da ondje bude Park šuma, iz Zadarske županije tu su želju nedavno ignorirali.

GalerijaIz bivše vojne baze svi su digli ruke - 1 Svi digli ruke od bivše vojne baze - 2 Svi digli ruke od bivše vojne baze - 3 +3Svi su digli ruke od bivše vojne baze - 4


Nepregledne količine smeća. Ton odbačenog građevinskog otpada. devastirani, zapušteni i sablasno prazni vojni objekti najbolje opisuju kako izgleda nekad vojna elitna baza Šepurine kraj Zadra.

Vojska je još 2008. odustala od Središta za obuku hrvatskih specijalnih snaga, a 15 godina kasnije atraktivna zelena površina uz more i dalje je propada.

“Ministri se mijenjaju, premijeri se mijenjaju, ali problemi ostaju“, rekao je Emil Ćurkogradonačelnik Nina.

Pisao je, kaže, premijeru Andreju Plenkoviću, ali i Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Odgovor nije dobio. Dnevnik Nove TV jesti. U prvoj rečenici kažu kako s Gradom Ninom po ovom pitanju surađuju.

„Moja prva rečenica je da se ne surađuje s gradom Ninom. Grad Nin šalje pozive prema Ministarstvu da se nađemo na terenu, da pokušamo riješiti ovu situaciju koja je u Šepurinama”, objašnjava Ćurko.

Iz Ministarstva tvrde –situacija je nerješiva sve dok investicije u ovu zonu blokiraju neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Jer za otprilike četvrtinu terena građani su podnijeli tužbe traže povrat zemlju koja im je oduzeta u Jugoslaviji. Dodaju da je velika prepreka za planiranje i realizaciju bilo kakvog dugoročnog projekta.

Grad Nin dobio je odbijenicu i od Zadarske županije.

Ninjani su htjeli da ova zona uđe u novi prostorni plan Zadarske županije prenamijenjeni u park šumu. No, iz Zadarske županije tu su priču ignorirali pa su nedavno na Županijskoj skupštini izglasali da zona ostaje u turističkoj namjeni. Iz Zadarske županije danas nisu mogli ili nisu htjeli pred kameru, donosi Sanja Jurišićreporterka Dnevnika Nove TV.

Dok iz Županije u budućnosti, između ostaloga, ovdje vide turističko naselje s pratećim sadržajima maksimalnog kapaciteta do tisuću kreveta, sportski aerodrom i golf igralište, građani bi nešto drugo.

“Da koristi za mladeda neki park bude, a ne neki hotel jer toga ima već jako puno”, rekao je Stipe iz Zadre.

“Znači grade se samo zgrade bez ikakvog plana da se napravi zeleni teren, neka šuma, neki park, dječje igralište”, dodaje Lovre iz Splita.

Ninski gradonačelnik uvjeren je da se ništa neće riješiti sve dok državna imovina ne dođe u vlasništvo jedinica lokalne samouprave.

Jer ovo sad, kao da je ničija zemlja. O kojoj nitko ne vodi računa godinama.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 satia više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o temiIzvor: Dnevnik.hr