Uskršnja jaja u igricama po receptu provjerenih majstora virtualnih kuhinja

Prvo uskršnje jaje u igri otkriveno je davne 1973. godine u Moonlanderu, a od tada nas autori igrica svakako malo iznenađuju originalnošću tajnih poruka koje ubacuju u svoje kreacije.

Iako postoje različite informacije o podrijetlu prikladno nazvanih tajnih poruka u igrama “Uskrsna jaja” (Uskrsna jaja) Budući da igrači na njih nailaze slučajno, u rijetkim slučajevima tek kada njihovi autori otkriju njihovo postojanje, ovaj službeni naziv dodijeljen im je 1979. godine. U to vrijeme nije bilo uobičajeno imenovati autore igrica, tobože da ih konkurencija ne bi regrutirala, no autor igre Adventure za Atari 2600 silno je želio da ga se pamti kao kreatora iste.

U tu je svrhu u Avantura uvrstio tajni kod koji je, nakon što se igrač pomakne na točno određeni piksel, na ekranu ispisao “Created by Warren Robinett“, a kasnije opisujući o čemu je riječ, šef razvoja softvera u Atariju, Steve Wright, je njegovu rabotu nazvao – Uskršnjim jajetom. Dapače, nakon što je otkrivena, šefovi Atarija su smatrali kako je riječ o zanimljivom značajkau i podupirali umetanje takvih poruka u igre koje su kasnije prerasle u daleko veće i “ozbiljnije” projekte. Obzirom da je doba godine više no prigodno, u nastavku donosimo nekoliko najzanimljivijih “uskršnjih jaja” koja možete pronaći u svijetu virtualne zabave.

Silent Hill 4: Soba

Iako je plišani zeko Robbie česta pojava u seriji Silent Hill, njegovu ulogu u Silent Hillu 4 doživotno će pamtiti svi koji se na njega nabijaju, slučajno ili namjerno. Naime, vireći kroz pukotinu na zidu svoje sobe kako bi “provjerio” što radi njegova susjeda Eileen, glavni junak Henry svaki put na krevetu vidi plišanog zeca Robbija, maskotu zabavnog parka Lakeside. Ništa neobično, no nakon što Eileen završi u bolnici pogled otkriva Robbija koji je sada okrenut prema igraču i da stvar bude sablasnija, pokazuje šapom u njegovom smjeru.

Zadnji od nas

Ekipa Zločesta Doga voli spominjati svoje uratke, pa u njihovim igrama nerijetko nailazimo na predmete koji će poznavatelje njihova opusa odmah asocirati na određene stvari. Primjerice, u prvom dijelu Posljednji iz SAD-a nakon što susretnemo Sama i Henryja možemo otići u dječju sobu i pronaći figuru Nathana Drakea (Uncharted), te Jaka i Daxtera iz serijala Jak i Daxter. Potonjih su se dotakli iu Posljednji od nas 2 umetanjem neobičnog artefakta u ulici Kineske četvrti koji isključuje trofej “Relikvija mudraca”, a to je Kugla preteče koju skupljamo u Jaku i Daxteru.

Borderlands 2

Autori Borderlandsa u svoje igre vole ubacivati ​​reference na stvari od Ninja kornjača do Pink Floyda, au drugom dijelu ove serije pucačina odlučili su odati počast Marcus Persson i njegovom sveprisutnom Minecraft. Kako bi otkrili ovaj uskršnje jajeigrači moraju lutajući Caustic Cavernsima naletjeti na kutije koje neodoljivo podsjećaju na one iz Minecrafta i razbiti ih kako bi otvorili prolaz u pećinu u kojoj ih čekaju creeperi, nimalo laki protivnici čijom se eliminacijom otključava posebno “kockasto” odjelo.

Star Wars: The Force Unleashed

Od kada se Jar Jar Binks pojavio u Episode 1 filmskog opusa Ratovi zvijezda, postao je predmet sprdnje, s potpunim razlogom, dodali bismo. Ovaj samo rijetki zabavan lik je ubrzo postao tema brojnih “memova” i pošalica, a nije mu odoljela ni ekipa Lucas Arts koja ga je uvrstila u Star Wars: The Force Unleashed. Doduše, ne kao mobilni lik, ali je moguće na Kashyyyki naletjeti na njegovu smrznutu formu. Zanimljivo je da se isti kasnije pojavio u palači Jabba the Hutt u Disney Infinityjute da ju je neko vrijeme bilo moguće kupiti kao ekskluzivnu figuricu koju bismo i sami rado vidjeli na policama s trofejima.

Hitman 3

Iako više nije popularan kao nekad, televizijska serija Dosjei X i dalje ima svoje vjerne obožavatelje među kojima i programere IO Interactivea. Spomenuti su u Hitman 3 uvrstili zanimljivu posvetu X-Filesima sakrivenu u Berlinu gdje pronalazimo grafit NLO-a uz koji je nepoznati umjetnik nacrtao telefonsku slušalicu i broj 1993 što je ujedno godina prvog emitiranja ove serije o nadnaravnim pojavama. Nakon što isti tipkamo na telefonskoj govornici, klasičnu međuscenu izlaska s razine zamijenit će sablasna zelena zraka i “otmica” Agenta 47 sa strane vanzemaljaca.

Cyberpunk 2077

Mnogi ne znaju, no autor Metalna Geara ja Smrt Strandinga, Hideo Kojimapoznata je faca koja se pojavljuje iu Cyberpunk 2077, a da biste je pronašli, tijekom The Heist misije trebate se vratiti u hotel i razgovarati s Jackijem kojeg pratite dok se ne pojavi opcija da odete direktno u sobu ili da istražite hotelski bar. Za jednim stolom naći ćemo gospodina Kojimu kako opširno objašnjava grupi ljudi svoje pokušaje da zaobiđe ograničenja koja trenutno postoje u “braindance“, tehnologiji koja omogućuje snimanje i reprodukciju nečijih osobnih iskustava uključujući emocije i misli.

Diablo II

Vjerojatno najpopularniji i najpoznatiji uskršnje jaje za kojeg svi znaju, ai masovno je korišten, je onaj iz Diablo II. Dakako radi se o tajnom”kravlji nivo” koje je sve samo ne tajan, jer smo ga i osobno rado iskorištavali kod podizanja novih likova s ​​obzirom da je na njemu iskustvo doslovce letjelo u nebesa, ai mogućnost “phat loota” nije bila za odbaciti. Službeno nazvana Moo Moo Farm, ovo područje se otkriva kombiniranjem Wirtove drvene noge i knjige s portalima u Horadric Cubeu nakon čega se otvara portal koji nas vodi između krda krava i njihovog kralja kao glavnog bossa.

Utočište Batman Arkham

Rocksteady Studios je u svoj Utočište Batman Arkham uključivala je masu skrivenih poruka koje su igrači vrlo brzo pronalazili, nijedna nije ostala neotkrivena više od šest mjeseci nakon izlaska igre, sve dok samim autorima nije dosadilo čuvati tajnu, pa su je javno otkrili. Riječ je o tada još nenajavljenoj mapi sljedećeg naslova u seriji Arkham City koja je praktički bila i neslužbena najava spomenutog. Kako bi je pronašli, igrači moraju raznijeti zid u blizini kamina u Arkham Mansionu, točnije u upraviteljevom uredu. Jednostavno, a opet, nikome tako nešto nije palo na pamet.

Fallout New Vegas

Koliko volimo Ispastiposebno New Vegas kao jedan od njegovih najboljih izdanaka, toliko nam je drag i Indiana Jones, a budući da se potonji pojavljuje u New Vegasu, kakvi bismo mi fanovi bili da ga ne spomenemo u ovom tekstu. Ukratko, u jugoistočnom Goodspringu moguće je naletjeti na oštećeni zamrzivač koji sadrži kostur i šešir identičan onome Indiane Jonesa. U četvrtom filmu o Indianiju Jonesu, Kraljevstvo kristalne lubanjeIndy se uspješno sakrio u zamrzivač od atomske eksplozije, ali njegovi obožavatelji unutra Obsidian Entertainmentu su mu malo prekrojili sudbinu.

Grand Theft Auto V

Ako govorimo o uskrsna jajasimane možemo ne spomenuti Grand Theft Auto V koji h je doslovce prepun. Počevši od Bigfoote i Aliensa, pa do lika nalik na Kanyea Westu koji će se uz plažu ili Vinewoodom, na prepoznatljivu referencu vrlo je lako naletjeti, no jedan od najoriginalnijih je on na završetku filma Thelma i Louise smještena u Chiliad Mountain State Wildernessu do kojeg je najlakše moguće doći helikopterom i uočiti dvije žene u oldtimeru okružene policijskim vozilima i – kraj je svima poznat.

Više o temiIzvor:Bug.hr